För några år sedan utförde AB Göta Kanal ett omfattande reparationsarbete av den 20 mil långa kanalen. Det innefattade främst att placera ut stenar längs med kanalen som ska hjälpa kanalbalkarna att inte erodera vid svallvågor orsakade av förbipasserande båtar. Totalt kostade hela projektet en miljard kronor.
Men nu när vattenytan har frusit till is har flera av dessa stenar kastats ut på isen. Denna aktivitet har spridit sig till flera platser längs kanalen, bland annat i Ljungsbro.
– Jag tror inte att detta sker med illvilja, folk förstår nog inte att det är en anläggning som vi har lagt stora resurser på och att det är kontraproduktivt att kasta ut stenarna på isen, säger Magnus Hollwin, marknads-och kommunikationschef på AB Göta kanalbolag.
Vad känner du när du ser det här?
– Det känns så onödigt att folk har börjat med den här vandaliseringen så snabbt inpå att vi blev klara med arbetet, man blir ledsen, säger Magnus Hollwin.
Magnus förklarar att företaget har gjort en polisanmälan mot stenkastningen, och beskriver det som en kriminell händelse.
– Vi kommer att kräva ersättning av de som blir ertappade med att kasta stenarna i kanalen. Vi har massor annat som vi behöver lägga pengar, istället för det här igen.
Har ni hittat någon skyldig än?
– Nej, inte hittills. Eftersom kanalen är så lång, och stenkastningen förekommer vid flera olika platser, så är det svårt att upprätthålla daglig kontroll. Därför ber vi nu också individer att ringa in och meddela oss om de har sett eller vet om någon som har kastat stenar i kanalen. Likaså är det viktigt att föräldrar ser till att fråga sina barn vad de har för sig ifall de är ute med kompisar sent på kvällarna, och uppmanar dem att inte kasta några stenar eftersom de kan bli ersättningsskyldiga, säger Magnus Hollwin.
Totalt kan det handla om tonvis med stenar som kastats ut på isen, och när isen väl smälter kommer stenar, som alltså ska stabilisera kanalbalkarna, att sjunka till bottnen.
När började det här förekomma?
– Det har pågått av och till i flera år, men nu är det väldigt mycket och det förstör arbetet som vi har gjort för att hålla kanalen i gott skick. Likaså saboterar det också för folk som vill åka skridskor på isen, säger Magnus Hollwin.