Vägglössen ökar explosionsartat i Sverige. Antalet fall nästan fördubblas varje år. Och det finns bara ett sätt att förebygga deras framfart, enligt experterna.
- Det handlar om att informera och skapa medvetenhet, säger Anders Gunnarsson, ställföreträdande platschef på Anticimex i Linköping. En del hyresvärdar arbetar aktivt med det, och det är bra.
Vill inte berätta
Men hyresvärdarna som Corren granskat verkar inte ha någon större lust att prata om vägglöss. Information på deras hemsidor saknas ofta helt. Och den som flyttar in hos Stångåstaden kommer heller inte att få veta om lägenheten någon gång har sanerats för vägglöss. I alla fall inte utan att fråga.
- Nej, det skulle vi inte berätta, säger Ulf Gustafsson, förvaltningschef på Stångåstaden. Det ser jag ingen anledning till. Lägenheten är ju sanerad.
Kollas inte vid besiktning
När en hyresgäst flyttar ut besiktigas lägenheten för att se i vilket skick den är. Men att leta vägglöss ingår inte, trots att det är möjligt att hitta spår av dem, till exempel i sängen.
- Vi kan ju inte titta i folks sängkläder, säger Ulf Gustafsson. Det skulle de nog inte uppskatta.
Så det är bättre att någon annan flyttar in och får ta över lössen?
- Så kan du ju spetsa till det.
Ingen plan
Stångåstaden har ingen plan för att förebygga vägglöss.
- Vi diskuterar hur vi ska informera. Men vi vill inte heller göra det här till ett större problem än det är, säger Ulf Gustafsson. Vårt problem är också att många inte ser det som ett problem. Alla besväras inte lika mycket av att ha vägglöss.
Enligt Simon Helmér, skadedjursansvarig på Stångåstaden, har bolaget haft 27 fall av vägglöss hittills i år:
- Vi upplever en ökning, men fallen är ändå få om man ser till att vi har cirka 18 000 hyresgäster under ett år. Hos oss fördubblas inte fallen.
Hittills har Stångåstaden tagit kostnaden för alla saneringar, när det gäller själva bostaden. Den som vänder sig till bolaget och berättar om vägglössen ska också få ett vänligt bemötande. Vilket Helen i artikeln intill inte tycker att hon har fått.
- Jag kan inte uttala mig om hennes fall, men det är synd om hon har uppfattat det så, säger Ulf Gustafsson. Att få in vägglöss är otroligt jobbigt, och det är viktigt att ta fram den mjuka rösten när man pratar med någon som drabbats.
Efter Correns intervju har Stångåstaden lagt ut information om skadedjur på sin hemsida.