– Det är en tuff sommarperiod som väntar oss. En tredjedel av våra vårdplatser stängs. Vår ambition har varit att vi skulle ha flera vårdplatser på US än förra sommaren, men det har vi inte uppnått, säger Ditte Pehrsson-Lindell, vårddirektör vid Universitetssjukhuset i Linköping.
Den politiska ledningen inom Region Östergötland höll så sent som i april i år en presskonferens på US och uppgav att det kan ta tid att långsiktiga åtgärder mot sjuksköterskebrist ger resultat, men att man "hoppades kunna säkra sjukvården i sommar". Anders Härnbro (S) tredje vice ordförande i regionstyrelsen, sa att "beredskapen är bättre i år än inför sommaren 2017".
Enkel matematik visar att så inte är fallet. US har 550 riktiga vårdplatser och när en tredjedel stängs under sommarmånaderna så är situationen till och med värre.
– Vi har lite för få platser, tycker jag. Men vi är vana att samarbeta med sjukhus i Norrköping, Motala och Finspång och att hjälpas åt för att ge vård till våra patienter. De planerade medicinska ingreppen ställs in och de personer som behöver akut hjälp får den, säger Ditte Pehrsson-Lindell.
Varje sommar drar sjukhuset ner antalet platser på grund av planerade semestrar och sedan ökar det igen successivt från mitten av augusti. Det innebär att drygt 150 platser brukar stängas under juni, juli och augusti. Men på grund av sjuksköterskebrist försvann 70 av sjukhusets 620 optimala och planerade vårdplatser redan inför förra sommaren. Det var i april 2017 som 120 läkare, från 13 olika verksamheter, larmade om patientsäkerheten och de krävde kraftfulla åtgärder av regionledningen då. Sommaren 2017 var extra ansträngande på US:
– Det var så stressigt. Vi tänkte att det inte kan vara möjligt att ha ytterligare en sådan stressig sommar. Men mycket tyder på att den här sommaren kan vara ännu värre, berättade koordinator i processledningsgruppen Elisabet Carlgren för partiledaren Jonas Sjöstedt (V) vid hans besök på sjukhuset nyligen.
Trots färre antal vårdplatser ser Ditte Pehrsson-Lindell också några bra saker den här sommaren, som till exempel att den medicinska akutavdelningen samt lung- och njuravdelningen har fått flera vårdplatser. Även i år har sjuksköterskor som har kunnat flytta på sin semester eller ta extra pass fått en extra bonus i lönekuvertet.
– Men det gör man i sista hand, vi vill att vår personal ska ha semester. Vår strategi är att samarbeta och vi slog också ihop mindre avdelningar, säger Ditte Pehrsson-Lindell.
Mats Johansson (S), ordförande i regionstyrelsen, menar att de mål som Region Östergötland har pekat ut står kvar samt att arbetet för att nå dem pågår.
– Vi jobbar för att ha så många vårdplatser som möjligt. Vissa saker tar tid och jag kan konstatera att vi måste fortsätta jobba. Om man ska vara noggrann är det inte färre vårdplatser på varje sjukhus. I Motala är det fler vårdplatser än förra sommaren, säger Mats Johansson