Varannan lärare i gymnasieskolan och var tredje i grundskolan saknar behörighet i de ämnen de undervisar i.
Dessutom visar det sig nu att 40 procent av dem som fått ut en lärarlegitimation inte alls jobbar i skolan. Tidigare har Skolverket endast kunnat visa hur många legitimerade lärare det finns och om alla dessa också jobbat i skolan så hade inte problemet varit så stort.
Även Skolverkets generaldirektör Anna Ekström blev förvånad.
– Det blev jag faktiskt. De här siffrorna visade en sämre behörighetssituation än vad jag hade räknat med, säger hon till TT.
När det gäller Östergötland så följer länet samma mönster som Sverige i övrigt. Det som möjligen sticker ut är att det finns något fler behöriga matematiklärare i grundskolan. I Östergötland har drygt 72 procent av dessa rätt behörighet, riksnittet är 66 procent. Just matematik är också det ämne där läget ser bäst ut, nästan alla andra ämnen har färre behöriga lärare. Till exempel är bara knappt hälften av engelsklärarna i den östgötska grundskolan behöriga.
Skolverkets rapport visar även att de fristående skolorna genomgående har lägre andel behöriga lärare. Det gäller hela vägen från förskoleklass till gymnasieskola. I de kommunala lågstadieklasserna ligger andelen behöriga lärare på drygt 60 procent, i de fristående på cirka 45 procent.
Även i gymnasieskolan är andelen behöriga lärare per ämne genomgående lägre i de fristående skolorna. Likadant på högstadiet: andelen behöriga lärare är lägre i samtliga ämnen i de fristående skolorna.
Enligt Skolverkets generaldirektör Anna Ekström kan läget dessutom bli ännu värre redan nästa år. Detta läsår är det fortfarande så att obehöriga lärare kan ansvara för undervisningen och sätta betyg. Men den första 1 juli 2015 är övergångsperioden slut. Då är det också slut på möjligheten för obehöriga lärare att bli behörig på basis av sin yrkeserfarenhet.