Tingsrättens chef: "Mycket ansträngt läge"

Den ökade smittspridningen får konsekvenser för landets domstolar. Sedan årsskiftet har nästan var tredje förhandling ställs in. På Linköpings tingsrätt är läget ansträngt.

Charlotta Riberdahl är lagman vid Linköpings tingsrätt.

Charlotta Riberdahl är lagman vid Linköpings tingsrätt.

Foto: Adam Ihse/TT

Linköping2022-01-25 11:30

Enligt en sammanställning som TT gjort har 30,9 procent av alla förhandlingar i landets tingsrätter ställts in sedan årsskiftet. Orsaken är den utbredda smittspridningen som gör att parter, ombud och vittnen inte har kunnat inställa sig i domstolarna. 

– Läget är mycket ansträngt även här på tingsrätten, men vi gör vad vi kan för att så långt som möjligt undvika att förhandlingar ska behöva ställas in, säger Charlotta Riberdahl, lagman vid Linköpings tingsrätt. 

Enligt lagmannen har dock en majoritet av de planerade förhandlingarna kunnat genomföras genom att låta parter och vittnen vara närvarande genom video.  Det fanns på tisdagen ingen exakt uppgift om hur många förhandlingar som tingsrätten fått ställa in. 

På Förvaltningsrätten i Linköping har endast några enstaka förhandlingar fått ställa sin på grund av covid-smitta. 

– Vi har inte upplevt att vi har varit tvungna att ställa in annat än enstaka förhandlingar på grund av pandemin. På en förvaltningsrätt avgörs dock de flesta mål utan muntlig förhandling, säger Annika Lowén, lagman vid förvaltningsrätten. 

Sedan årsskiftet har endast tre förhandlingar fått ställas in på grund av att någon av parterna varit sjuka, uppger lagmannen. 

På förvaltningsrätten är det endast i så kallade tvångsmål – mål om vård av unga eller missbrukare samt psykiatrimål – eller om part begär det som domstolen håller muntlig förhandling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!