Det är helt i sin ordning så länge vår livsföring står i balans med jordens resurser.
Men i vår tid är det illa ställt med balansen. Världens befolkning lever som om vi hade 1,5 jordklot. Och om alla levde som svenskar så skulle det behövas drygt tre jordklot för att skapaen långsiktigt hållbar balans.
Mat, boende, transporter
För att kunna väga samman allt detta resursutnyttjande har man skapat begreppet ekologiskt fotavtryck som uttrycks i den yta av jordklotet som en person tar i anspråk med sin livsföring.
- Ekologiskt fotavtryck är ett bra verktyg att använda för att illustrera skillnader mellan länder och städer, säger Katarina Axelsson, projektledare på Stockholm Environment Institute, SEI.
På SEI har man jämfört det ekologiska fotavtrycket för några svenska städer, däribland Linköping.
Stockholmare äter dyrt
Alla städerna ligger lägre än det nationella genomsnittet vad gäller transporter och boende. Fjärrvärme och kollektivtrafik gör att stadsbor kan leva med fotavtryck som ligger under genomsnittet för landet.
Stockholm ligger trots det över genomsnittet, framför allt på grund av en resurskrävande konsumtion. Det gäller bland annat matkonsumtionen med mycket kött, bröd och grönsaker.
- I städer där man har ett stort utbud och en hög medelinkomst ser vi att man konsumerar mer mat som kräver stora mängder resurser att framställa, säger Katarina Axelsson.
- En stor del av vår livsmedelskonsumtion importeras från andra länder.
Nära genomsnittet
Den genomsnittliga Linköpingsbon tar 5,5 hektar av jordens yta i anspråk för sin livsföring. Det är nära det svenska genomsnittet. Transporter ger ett större avtryck i Linköping eftersom vi kör mera bil än man gör i de kollektivtrafiktäta storstäderna.
När man diskuterar åtgärder för att minska det ekologiska fotavtrycket är det viktigt att veta att 80 procent av hushållens avtryck består av boende, livsmedelskonsumtion och transporter.
Vad man kan göra för att minska sitt ekologiska fotavtryck?
- Det är de välkända råden: Ät mindre kött. Välj matvaror efter säsong, släng så lite mat som möjligt.
Kloka upphandlingar
- Konsumera med måtta, åk kollektivt och begränsa antalet semestrar med flyg, fortsätter Katarina Axelsson.
Vad kan kommunpolitikerna göra?
- De kan skapa goda förutsättningar för invånarna att leva med små avtryck: Skapa god kollektivtrafik, satsa på biogas som ni är bra på i Östergötland, göra kloka upphandlingar av mat och annat. Det är några exempel.