"Vår kommun är väl förberedd inför en kris"

Krisberedskapsveckan är igång. På Stora torget i Linköping hittar du i helgen Östergötlands landshövding, Linköpings kommun och flera ideella organisationer som svarar på alla dina frågor kring länets krisberedskap.

FRG:s exempel på krislåda.

FRG:s exempel på krislåda.

Foto: Birk Davidsson

Linköping2019-05-09 06:00

Som privatperson har du eget ansvar att klara dig i 72 timmar utan tillgång till el, vatten och värme. Hur man förbereder sig inför en sådan situation är dock inte helt självklart.

– Vi såg att kommunerna behövde bli bättre på att informera om krissituationer och vi ville uppmuntra dem till att engagera sig mer i frågan, säger Christina Andersson, ansvarig för Krisberedskapsveckan på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

I tisdags befann sig Fredrik Rask, säkerhetsstrateg på Linköpings kommun, på Stora torget i Linköping för att dra sitt strå till stacken. Tillsammans med honom var Östergötlands länstyrelse, Frivilliga resursgruppen (FRG) och flera andra idéella organisationer på plats.

Hur ser Linköpings krisberedskap ut?

– Vår kommun är väl förberedd inför en kris. Det är en av de få kommunerna i Sverige med motsvarande storlek som har så mycket tjänstemän i beredskap, säger Fredrik Rask.

Leif Tollén, FRG-ansvarig i Linköpings kommun, håller med.

– Linköping skulle nog klara sig bland de bästa. Eftersom vi har flera kraftverk och ett par vattenverk bör vi i alla fall göra det.

Någon som redan börjat förbereda sig inför en eventuell kris är Olov Fahlander. Efter att ha sett SVT-dokumentären "Nedsläckt land" startade han och ett gäng bekanta en så kallad "prepping-group".

– I gruppen pratar vi om vad man kan göra i olika krissituationer.

Om du missade alla organisationer i tisdags behöver du inte oroa dig. De återvänder redan på lördag 10.00 till 15.00 tillsammans med Östergötlands landshövding och politiker.

Är du redo för en kris?

Vatten, mat och värme är de viktigaste och mest grundläggande behoven vid en krissituation. Utöver detta behöver du ett sätt att kommunicera, att kontakta och bli kontaktad via.

Din krislåda:

- Vatten. Man behöver dricka 2-3 liter per dag. Utöver detta kan du även behöva vatten för hygien och matlagning.

- Mat. Konserver är enkla att lagra och tillaga. Potatis och kål har även bra hållbarhet och är energirika.

- Värme. Gasolvärmare, värmeljus och stearinljus är alla bra alternativ. Självklart behöver du även något att tända med.

- Kommunikation. Radio med batteri, bilradio, mobilladdare till bilen, en papperslista med viktiga telefonnummer (Polisen och sjukvård, bland flera).

Läs mer på www.dinsakerhet.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!