Lars-Åke Levin, forskare på Linköpings universitet och en av läkarna bakom studien, förklarar: ”Vi skickade ut en enkät riktad till 10 000 personer som var 65 år och äldre i Linköping och Norrköping och undersökte förekomsten av kronisk smärta och hur den påverkar livskvalitén”.
Vilken eller vilka delar av kroppen är särskilt utsatt?
– Många äldre har problem med ryggen, det gäller både kvinnor och män. Rent generellt handlar det om muskel- och skelettskador. Är krämpan dessutom kronisk så försämras livskvalitén hos de äldre. Och det kan gå fort nedåt
– Den visar också att äldre med svår smärta kostar mycket pengar i vård och omsorg.
Har det kommit fram något mer oväntat ur materialet?
– Ja, att det verkar som om livskvalitén hos de drabbade försämrades i takt med ökande grad av kronisk smärta. Vård och omsorg av personer med svår kronisk smärta kostade i genomsnitt 97 000 kronor om året.
Vad händer nu?
– Vi kommer att bearbeta och gå igenom materialet. Personligen vill jag gärna jobba med jämförelser mellan Norrköping och Linköping.
Lars-Åke Levin är glad över att så många hörsammat LiU:s önskan om deltagande.
– Vi fick en väldigt hög svarsfrekvens, jättehög om man jämför med många andra. Men i och med att de människor vi träffar blir äldre så får man räkna med att en del inte tror sig om att orka med att svara på ett batteri av frågor, säger Lars-Åke Levin.
– Det här kan vara besvärligt att åka till US för en lungröntgen... men kanske ändå värre att diskutera frågor om sin egen sviktande potens.
En äldre herre ringde upp mig bara för att upplysa mig om att han inte skulle orka med några allmänt hållna frågor om smärtforskning. Men önskade oss lycka till!
– Det kändes lite rörande.