Var fjärde kan få lämna Skarpan

Drygt en fjärdel av de boende i området Skarpan kommer inte kunna betala sin hyra efter renoveringarna. De visar Hyresgästföreningens enkät som gjorts i området.

Vailet Sylvan och Camilla Gustafsson.

Vailet Sylvan och Camilla Gustafsson.

Foto: Peter Jigerström

LINKÖPING2013-03-08 06:30

Hälften av de boende anser att de nya hyrorna blir allt för höga och 27 procent säger att det är omöjligt för dem att betala den nya hyran.

Enkäten visar dock att en majoritet är för renoveringen av miljonprogramhusen men att de önskar fler alternativa renoveringslösningar för att hyresnivåerna ska kunna varieras. Av de standardhöjande åtgärder som hyresvärden erbjuder är hyresgästerna minst intresserade av inglasade balkonger och höjda arbetsbänkar. Det man helst vill ha är portlås och höjd elstandard.

Enligt Hyresgästföreningens rapport ”… men vart ska ni då ta vägen?" är det framför allt inkomstsvaga grupper och socialt utsatta människor som drabbas av nya högre hyror i samband med omfattande renoveringar.

Även på Socialkontoret är man medveten om att renoveringar av miljonprogrammets hyreslägenheter kan få konsekvenser för kommunens invånare.

– Vi får göra en bedömning från fall till fall, om en person redan har bistånd för att kunna betala hyran kan det bli svårt att kräva att den ska flytta. Hyresgästen har ju liksom inte själv försatt sig i den situationen, säger Laila Hämäläinen, avdelningschef på Socialkontoret.

I Hyresgästföreningens rapport om konsekvenserna av omfattande renoveringar som gjorts av Sara Westin, doktor i kulturgeografi vid Uppsala Universitet, framkommer inget entydigt svar på vart människor som måste flytta tar vägen.

– Man kan se att en del människor flyttar längre ut i ytterområdena. Andra flyttar ihop med någon. Ytterligare en grupp väljer att flytta till mindre bostäder och blir trångbodda, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!