Efter valet 2018 röstades 79 ledamöter in i Linköpings högsta beslutande organ, fördelade mellan åtta partier. Ersättarna, som är redo att kliva in vid behov, är 41 stycken till antalet. Under den gångna mandatperioden har 16 ordinarie ledamöter lämnat sitt uppdrag, vilket motsvarar cirka 20 procent. Samtidigt har åtta ersättare lämnat sin post – ett antal som även det motsvarar 20 procent.
Johan Wänström är forskare och statsvetare vid Linköpings universitet:
– Avhoppen brukar ligga på omkring 20–25 procent under en mandatperiod så Linköpings procenttal är ganska normala. Om det vore så att folk hoppade av för att de är missnöjda över hur det demokratiska arbetet fungerar så vore det ett problem, men flertalet av de som slutar hänvisar inte till det.
– Det absolut vanligaste motivet till att man slutar är att man inte lyckas att få ihop vardagspusslet. En vanlig orsak är också att man flyttar från kommunen, fortsätter Wänström.
Anledningarna till politikeravhoppen kan variera. Bland mandatperiodens avhopp i Linköping återfinns bland annat Sara Skyttedal (KD), Lisa Nåbo (S) och Lena Micko (S), politiker som samtliga har gått vidare till nya uppdrag.
– Det kan naturligtvis också vara så, i vissa fall, att man inte är helt förberedd på vad uppdraget innebär. Man ska inte bara sitta med på fullmäktige utan man behöver engagera sig mer än så, säger Johan Wänström.
– Samtidigt tror jag att de flesta är hyfsat medvetna om tidsåtgången men livet kan alltid förändras över tid, säger statsvetaren.
Av fullmäktiges åtta partier är det sex stycken som har noterat avhopp i form av ordinarie ledamöter under mandatperioden – endast Centerpartiet och Liberalerna står utan. Samtidigt har L kantats av interna stridigheter som har resulterat i partiet Linköpingslistan.
Moderaterna är det parti som har flest avhopp under mandatperioden. Fyra ordinarie samt två ersättare har lämnat sina uppdrag. Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet har samtliga tre avhopp i form av ordinarie ledamöter.
– För vår del är det inte något jättekonstigt. Vi har en dialog internt och det är stämningen i fullmäktigegruppen som är det viktigaste. Sedan kan det alltid vara något som kommer emellan. Det vore ett större problem om folk satt kvar när de egentligen inte har tid eller energi att fullfölja uppdraget, säger Erik Östman (M), ordförande för partiets fullmäktigegrupp.
Har ni svårt att hitta människor som vill engagera sig?
– Vi har inte några problem att fylla vår kommunlista men generellt sett blir det tuffare. Villigheten att engagera sig i en förening har minskat och sedan har det politiska debattklimatet bitvis blivit hårdare. Det ser jag som det största bekymret – det är en spärr för många, säger Erik Östman.
Av de ordinarie ledamöter som har hoppat av är fem stycken kvinnor och 11 stycken män. Dessa har i sin tur ersatts av åtta kvinnor och åtta män. Medelåldern bland avhopparna är nära 40 år medan medelåldern bland ersättarna är nästan tio år högre.
– Till fullmäktige följer vi ju en lista, där väljer vi inte ersättare fritt, men alla partier jobbar nog med att försöka att hålla en bra balans mellan män och kvinnor, unga och äldre, säger Erik Östman.
Kommunen har, för samtliga styrelser och nämnder, registrerat cirka 100 omvalsärenden under mandatperioden. Även här toppar M följt av S, MP och KD.