John Sydnerth köar för att få en strömmingsburgare. Det var han inte ensam om. Kön dit ringlade lång under hela lördagen. "Går jag på marknad, vare sig det är sommar eller vinter, blir det en strömmingsburgare. Jag köpte en burk sill också. Får se om den håller sig till jul", säger Sydnerth som uppskattar den goda stämningen på marknaden.
Kanadensaren Terry Vezima bor i Linköping sedan ett år tillbaka. Han har varit smed i 30 år och visade upp sina färdigheter, här med en hästsko, utanför Bleck & plåtslagerimuseet.
Emma Karlsson, Moa Söderbäck och Tim Pettersson Högström hade fullt upp med att sälja brända mandlar. Vid sidan om strömmingsburgarna var det dit köerna på lördagen var som längst. "Vi är ju så långsamma, det är ju det", påstod Henrik Töörn som jobbar på Ekenäs slott och som sålt brända mandlar på Gamla Linköpings julmarknad sedan 90-talet. "Det är väldigt bra i dag. Mycket folk. Jag tror nästan det är rekord", säger Töörn.
Wilma, snart 2, och storasyster Alva, 5, hittade kul grejer i den gamla folkparken i Gamla Linköping. "Det hör till att gå på julmarknad första advent. Vi bor i Söderköping men i år var vi lite otrogna och åkte hit i stället. Det är väldigt, väldigt mycket folk här", säger systrarnas mamma Karolina Wikengård.
Den första marknadsdagen lockade mängder av besökare. Det var bra. De som kom med bil hade svårt att hitta parkering. Det var mindre bra. Att det samtidigt pågick en större loppis i Cupolen gjorde inte parkeringsletandet lättare. I intilliggande Valla friluftsområde fanns lediga platser. Men där fick bara de som jobbade med marknaden parkera.
Gamla Linköpings julmarknad lockar inte bara med mat, dryck och kommers. Det bjuds på kultur också - både teater och musik. Här är det Joel Persson Haag (dragspel) Olle Hellbring (saxofon) och Alfred Ringstad (kontabas) som bidrar till julstämningen med jullåtar.
Det var inte helt lätt för Molly Källström, Agnes Pettersson och treåriga kanintaxen Sally att nå fram till julmarknaden. "Det tog 40 minuter att hitta en parkering. Men nu är vi alla fall här. Vi ska dricka äppelglögg och kanske ta en strömmingsburgare", berättar de.
Agneta Bergmark är en veteran i julmarknadssammanhang. Hon säljer egentillverkat julpynt. "Vi har nog varit här i 25 år. Det här är nog den mest välbesökta marknadsdagen vi upplevt. Det är jättemycket folk, betydligt mer än för två år sedan när de tog inträde", säger Agneta Bergmark.
Anmärkningsvärt många yngre besökte Gamla Linköpings julmarknad. Studenterna Jakob Andersson, Ebba Jacobsson, Matilda Helander och Elin Sköld var några av dem. "Det är mysigt här. Julfeeling", tycker kvartetten som försett sig med brända mandlar.
Gunilla Tinnerholm har själv stickat alla de sockar och vantar hon säljer i sitt stånd. Hon är en veteran på julmarknaden i Gamla Linköping och säger att den första dagen av årets upplaga varit "jättebra" försäljningsmässigt. "Bland annat har jag sålt tre par tumvantar med Elvis Presley på. Det är Elvis-fans som köper dem", berättar hon.
Linus och Ella Blindheim från Grebo bidrog till julstämning med sina nyinköpta huvudbonader. Annars var det mest kulinariska läckerheter som lockade syskonen: "Vi vill köpa godis, brända mandlar och churros".
En tomteklädd Birgitta Persson sålde smällkarameller och lotter till förmån för föreningen Roxina som samlar in pengar till för utsatta kvinnor. "Vi har även skänkt 150 smällkarameller till barnsjukhuset på US", berättar hon.
Det var trångt i Gamla Linköpings gränder på lördagen. Flera försäljare som varit på plats i många år vittnade om rekordmånga besökare.
Första julen. Maja Öhlén, 5 månader, hade både tomteluva och jultröja. "Det är mycket folk här. Mycket ungdomar. Så tror jag inte att det har varit förut. Och det är bra att det är gratis igen", tycker Majas farmor och farfar, Ann-Marie Fornander och Christer Öhlén.
Familjen Zia med pappa Joseph, mamma Marina och barnen Melody och William räknar med att vara på plats på minst tre av de fyra marknadsdagarna. "Vi bor tvärs över gatan så vi har nära hit. Det är så mysigt. Verklig julkänsla. I morgon ska vi se luciatåget och Melody vill gå på teater, säger Marina Zia, som inte är släkt med sångaren med samma efternamn. "Nej, det är det första folk brukar fråga. Men det är vi inte."
Lennart Johansson var på plats för att göra reklam för Odalmannens museum på Vallaområdet, ett stenkast från Gamla Linköping. "Det är första gången vi är med här på julmarknaden. Vi säljer dessutom julkärvar och anordnar en tipspromenad", säger Lennart Johansson.
"Torgvantarna går bra. Jag har nog sålt 20 par i dag", säger Elin Ericsson som hjälpte Maria Knutsson att sälja det hon stickat.
Roxanna Hamberg Espinoza, Martina Nyström och Tomas Nyström på väg från marknaden med välfylld kasse. "Det blev bara nyttigheter. Godis, marmelad, korv och brända mandlar. Och lite mer godis", säger Tomas Nyström.
Isak Stenquist, Oliver Härnman och Henrik Falkenberg går tredje året på Katedralskolans ekonomiprogram och har startat UF-företaget Östgöta Ved. Ingen dum idé mitt under rådande energikris - även om många besökare drog sig för att släpa runt på en säck ved på marknadsområdet. "Vi köper björkveden från en lokal markägare i Brokind. I dag har vi i och för sig inte sålt så mycket men det är flera som har sagt att de ska komma tillbaka och köpa innan de går hem", berättar de unga företagarna.
Marknader är ett bra ställe att hitta nya kompisar. Cavalier King Charles spanieln Daisy (i julig outfit) och cockerspanieln Lea fann varandra i Gamla Linköping. "Vi bor alldeles intill här och brukar gå hit. Det är alltid lika trevligt att gå här och försöka hitta roliga julklappar", säger Daisys husse och matte Henrik Arnborg och Lovisa Clemendtson.
Victoria Lundin och Sandra Dahlin, som var där med Lea, var dock förstagångsbesökare. "Det är stort här. Vi har gått i två timmar nu och köpt honung, brända mandlar, godis och sockar", berättar de.
Churros kanske inte är något man förknippar med svensk jul. Men som kön antyder var de spanska friterade bakverken populära bland besökarna i Gamla Linköping.
Olle Hermansson snurrade på chokladhjulet för Valla scoutkårs räkning. "Det är kul att vara scout. Jag är ingen utemänniska men med scouterna är det kul att vara utomhus", tycker Olle.