Var det en mårdhund som sågs utanför Linköping?

Redaktionen får ett samtal från en gammal kollega. Han tror sig ha sett en mårdhund vid sjön Drögen, öster om Ulrika. Är det möjligt?

Mårdhunden är ungefär lika stor som en rödräv, men med kortare svans och ben.  Vid stressade situationer har den ett intensivt morrande läte som inte känns igen från någon av Sveriges inhemska arter.

Mårdhunden är ungefär lika stor som en rödräv, men med kortare svans och ben. Vid stressade situationer har den ett intensivt morrande läte som inte känns igen från någon av Sveriges inhemska arter.

Foto: Magnus Bengtsson/Most photos

Linköping2020-07-23 18:00

Mårdhunden är en invasiv (skadlig) främmande art inom EU och utgör ett stort hot mot den biologiska mångfalden. Den orsakar bland annat stor skada på inhemska fåglar.

Djuret har sitt ursprung i Asien. Den nådde Finland på 1950-talet och är idag ett stort problem i landet. Först 2006 upptäcktes den i Sverige. Varje år vandrar ett antal mårdhundar in i Sverige från norra Finland. Det gör att den ibland påträffas här, framför allt i Norrbotten.

Vi ringer upp P-A Åhlin på Svenska Jägareförbundet.

Är det möjligt att det var en vild mårdhund i Östergötland?

– De är fruktansvärt ovanliga. Den sydligaste vi har sett var utanför Örnsköldsvik. De är i stort sätt utrotade. För tio år sedan avlivade vi ungefär hundra per år i Norrbotten och Västerbotten. I dag är det någon enstaka som kliver i land från Finland.

Men det finns en möjlighet att det faktiskt var en mårdhund – om än inte vild – vid Drögen.

Sedan 2008 har Svenska Jägareförbundet haft i uppdrag av Naturvårdsverket att övervaka och minimera förekomst av fritt levande mårdhund genom det så kallade Mårdhundsprojektet, som P-A Åhlin är ansvarig för.

Genom åren har Jägareförbundet släppt ut ett antal steriliserade mårdhundar med GPS-sändare. Mårdhundar söker sig till varandra och via jägarnas viltkameror har förbundet dels försökt ta reda på om mårdhunden finns i mellersta och södra Sverige, dels testat om viltkamerorna utgör ett effektivt övervakningssystem för invasiva främmande arter.

I fjol var det en mårdhund som släpptes ut i Östergötland. Sedan dess har djuret varit i Göteborg och vänt tillbaka mot Karlsborg.

Kan det vara den här mårdhunden som sågs vid Drögen?

P-A Åhlin undersöker möjligheten på sin karta, där han kan följa de utsläppta mårdarna.

– Nej, det är inte han. I förrgår var han inte i Linköping. Däremot fastnade han för några dagar sedan på en viltkamera utanför Norrköping. I Linköping har han inte varit på över ett år.

Två av mårdhundarna i projektet har tappat sina GPS-sändaren. En av dem upptäcktes i en villaträdgård i Växjö för något år sedan.

Men det troligaste är att den påstådda mårdhunden vid Drögen bara är en lurvig grävling.

– Jag har kollegor som arbetat med mårdhunden i 15 år och som fortfarande har svårt at se skillnad mellan en grävling och mårdhund på foto. Under åren har mårdhunden också förväxlats med tvättbjörn, förrymd pälsräv och bortsprungen näsbjörn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!