"Vansinnigt att inte ställa upp för djuren"

EU-parlamentarikern Marit Paulsen (FP) gör sitt bästa för att få upp EU:s djurrättslagar till Sveriges nivå, men vill framför allt lägga ett stort ansvar på konsumenten.

Foto:

LINKÖPING2014-03-26 17:30

Marit Paulsen åker runt i Sverige för att med draghjälp av Svenskt Näringsliv berätta om hur viktig EU:s inre marknad är för den svenska och östgötska exporten, och därmed för svenska skattepengar.

När hon besöker den anrika osthandlaren Norins i Linköping är hon och Norins vd Lena Norin Selhag överens om det mesta. Att EU gjort allt lättare, men att EU-byråkratin är för krånglig. Att det är orimligt att närproducerad svensk ost kan vara dubbelt så dyr som motsvarande fransk ost. Och att svenska ostköpare är alldeles för okräsna.

– Svenska handlare och konsumenter röstar bort det svenska jordbruket, säger Marit Paulsen.

Hon sitter som första och hittills enda svenska parlamentariker i EU:s jordbruksutskott, och är högst medveten om bekymren för det svenska jordbruket. Hon ser grisböndernas situation som den allra mest akuta, men håller inte med dem som vill lätta på de svenska djurrättslagarna för att kunna konkurrera på jämnare villkor med importköttet. De senaste fem åren har hon i stället kämpat för att få övriga EU att skärpa sina djurrättslagar. Något hon lyckats med, men allt tyder ändå på att det kommer att ta lång tid innan övriga EU närmar sig svensk djurrätt. Under tiden tvingas många svenska grisbönder och mjölkproducenter lägga ner verksamheten.

– Man har inte en suck i konkurrensen, så är det. Men det vore väldigt otrevligt om vi behövde dra ner våra starka krav på djurrätten, säger hon.

Mildare lagar och regler är inte att tänka på. Vissa subventioner kan vara okej, men framför allt vill Marit Paulsen se ett ökat konsumentansvar.

– Det är vansinnigt att svenska handlare och konsumenter inte ställer upp för de svenska djuren. I Sverige pratar man närodlat, närodlat, närodlat hela tiden, det ges ut en kokbok om dagen och det går inte att slå på tv:n utan att de lagar mat. Ändå går det svenska jordbruket under. Jag fattar inte! Ska vi kasta vårt kulturarv, vår mångfald och kunskap och allt bara för att kunna köpa dansk fläskfilé? frågar hon sig.

Vissa vill förbjuda försäljning av kött som inte lever upp till EU-reglerna. Vad tycker du om det?

– Det kan man inte göra. Vi är väldigt beroende av den inre marknaden. Du kan inte som Sverigedemokraterna tro att det bara är att plocka russinen ur kakan. Vi är ett väldigt litet land och om vi ska skriva frihandelsavtal med andra så är vi inte tillräckligt intressanta för att de ska offra något för att få tag i vår marknad. Det är ge och ta, inte bara att dela ut russin.

Finansminister Anders Borg har väckt uppståndelse när han hyllat köttimport och hävdat att svenskt jordbruk bör ägna sig åt att driva gårdsbutiker i framtiden. Hur ser du på det?

– Det är väldigt tråkigt. Ledsamt. Jag har en rakt motsatt uppfattning. Jag är en landsbygdspolitiker. Jag är oerhört mån om alla våra små industri- och exportområden. Jord och skog är en förutsättning för en levande landsbygd, och skogen är med all sannolikhet Sveriges guld i framtiden.

Men du är precis som Anders Borg en starkt antiprotektionistisk politiker. Går det att kombinera med att rädda svenskt jordbruk?

– Ja. Jag går in i ett val där jag tycker att alla medborgare har rätt att välja sitt parlament, sin regering. Jag måste väl för guds skull tycka att du har samma kapacitet att rösta i butiken.

Moderaterna och Centern har hörts väldigt mycket i vårens matdebatt, men ditt parti har varit tyst. Hur kommer det sig?

– Jag tror att det är jag som är Folkpartiets matpolitik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!