– Att fåglar som många människor känner igen har minskat så väldigt mycket att de nu är hotade arter är det mest överraskande med rödlistan, även för mig, säger Tommy Karlsson, biolog på länsstyrelsen, där han jobbar med åtgärdsprogram för hotade arter.
4 273 rödlistade arter
Rödlistan revideras vart femte år av Artdatabanken vid Lantbruksuniversitetet i Uppsala. I samband med den processen bedöms hur stor risken är att enskilda arter av djur, växter och svampar ska försvinna. Omkring 23 000 arter av landets cirka 60 000 arter har kontrollerats inför den nya rödlistan. Av dessa är nu 4 273 rödlistade, en ökning med 3,6 procent jämfört med förra listan. För Östergötland handlar det om cirka 1 100 rödlistade arter.
"Oroväckande"
Många av de nya arterna på rödlistan hör hemma i odlingslandskapet och skogslandskapet.
– Det är oroväckande och visar att det inte står riktigt rätt till. Försämringen för arterna fortsätter antingen genom igenväxning och granplanteringar eller hårt brukade åkrar och vallar. Brynen mellan dessa livsmiljöer är viktiga för arterna, säger Tommy Karlsson.
Det är endast groddjur och stora däggdjur som fått en förbättrad situation, sedan systemet med rödlistor inrättades för femton år sedan. Ökad jakt har dock gjort att brunbjörnen återkommit på rödlistan som "nära hotad". Antalet rödlistade fåglar har ökat från 38 till 52 arter. Till nya på rödlistan hör förutom gulsparv, stare och hussvala som är knutna till odlingslandskapet även mer skogslevande fåglar som kungsfågel, gröngöling och spillkråka. Även duvhök ingår på rödlistan som nära hotad. Däremot har svarthakedoppingen, som är en av Linköpings kommunala ansvarsarter, utgått och bedöms nu som livskraftig.
– Det hör förmodligen samman med att många nya våtmarker har återskapats på senare år i landet, säger Tommy Karlsson.
Solvända, majviva...
Även bland växter är flera välbekanta arter nu rödlistade. Många av dem hör hemma i kulturlandskapet och en del är också kalkgynnade. Slåttergubbe är numera en av florans hotade arter som sårbar och har minskat med 30-80 procent på hundra år men tills nu bara bedömts som nära hotad. Till de nya på rödlistan hör till exempel slåtterfibbla, jordtistel, ängsnattviol, solvända, majviva och backtimjan, men även en del maskrosor.
För fem år sedan kom de välkända trädslagen alm och ask in på rödlistan. Båda bedömdes då som "sårbara", men almen är nu akut hotad och asken starkt hotad. Att hoten mot dessa trädslag ökat hör ihop med de svampsjukdomar som ökat utslagningen av dem.
Oförändrat för Östergötland
Havet är den livsmiljö där kunskapsbristen är som störst. Artdatabanken har dock bedömt läget för nordhavsräkan så allvarligt att den nu finns med på rödlistan som "nära hotad".
– Den nya rödlistan innebär inga större förändringar för Östergötland. De arter vi jobbat länge med i bland annat eklandskapet finns fortfarande kvar, som dårgräsfjäril och läderbagge. Att arter är rödlistade innebär inte att de är skyddade. Den är endast en bedömning av hur mycket de har minskat, säger Tommy Karlsson.