Tomtebodas koloniförenings öde har under året varit en följetong i tidningen. Det började i juni när kommunen sade upp föreningen och gav de cirka 70 kolonisterna ett halvår på sig att flytta.
Föreningen har sedan dess kämpat hårt för att få ett ersättningsområde att flytta till, något den anser sig ha fått löften om. Kolonisterna har fått stöd av flera politiska partier och en rad insändarskribenter. Dessutom slog arrendenämnden fast att det rörde sig om ett bostadsarrende – inte ett lägenhetsarrende – vilket gjorde uppsägningen ogiltig.
På torsdag väntas samhällsbyggnadsnämnden klubba en ny uppsägning av föreningen. Men enligt ordförande Muharrem Demirok kommer nämnden också att besluta om ett uppskov som gör att föreningen kan stanna på Tomteboda i ytterligare tre år. Framför allt får föreningen möjlighet att flytta till ett nytt område.
– Det är bara för oss att pudla och backa. Nu ska vi hitta en lösning tillsammans med föreningen. Det borde vi ha gjort från början, säger Demirok.
Föreningen får nu tre områden att ta ställning till: Lambohov, Ullevi (Skäggetorp) och Ryd.
– Alternativen skiljer sig åt i tid och pengar. Till Lambohov skulle de kunna flytta redan i sommar. Men där handlar det om odlingslotter – man kan inte räkna med att kunna flytta med sin stuga, säger Demirok.
Föreningens ordförande Noureddine Moussaoui är glad och lättad över kommunens ändrade inställning.
– Nu känns det att de vill hjälpa oss. Samtidigt, så länge vi inte har ett beslut på papper lever vi fortfarande i ovisshet, säger han.
Tomtebodas medlemmar har betonat att de vill flytta till samma ställe allihop och att de vill ha plats för sina stugor. Därför är de inte lockade av Lambohovsalternativet.
– Ullevi tror vi inte heller på. Ryd kan bli bra, däremot, och dit går det att åka buss och cykla om man bor i stan, säger Noureddine.
Området det rör sig om ligger bakom Hangaren, vid Rydsvägen och Glyttingevägen. Där har kommunen haft planer på ett koloniområde i 20 år och nu kanske det kan bli verklighet. Men det är också det dyraste alternativet och kommunen har för avsikt att täcka investeringskostnaderna med arrendeavgifter.
– Kommunen har gjort en uppskattning av kostnaden som blir för dyr för oss. Men kanske kan vi i föreningen hjälpa till med en del arbeten så att det blir billigare. Det ska utredas nu, säger Noureddine.