I oktober kom beskedet att bokbussen efter 34 år inte längre skulle stanna vid tio skolor på landsbygden i Linköpings kommun.
De skolor som omfattades av indragningen var Askeby, Bankekind, Björkö friskola, Brokind, Ljung, Nykil, Rappestad, Sätra, Ulrika och Vreta kloster.
Beslutet fattades på tjänstemannanivå i kultur- och fritidsförvaltningen.
"Det är skolans sak att sörja för att skolorna har den biblioteksverksamhet de ska ha. Det handlar om våra grunduppdrag. Var och en ska ta ansvar för sitt, sa Lovisa Rydberg, verksamhetschef vid kultur och fritidsförvaltningen då.
Men indragningen möttes av kritik både från lärarhåll och politiker som menade att det skapade en ojämlik situation för glesbygdsskolorna gentemot skolor med fokusbibliotek och bättre förutsättningar att tillgodose elevernas läsbehov.
Socialdemokraterna, med kommunalrådet Elias Aguirre i spetsen, lyfte i början av november frågan politiskt i en interpellation till kommunfullmäktige med frågan "Kommer bokbussen tillbaka till landsbygdsskolorna?"
Och det visar sig att Socialdemokraterna inte är ensamma i sin uppfattning att bokbussen bör stanna vid skolor utanför Linköpings tätort. Det finns en bred politisk majoritet för att låta verksamheten fortsätta – dock denna gång med barn-och ungdomsnämnden som huvudman.
"För Allians för Linköping är tillgången till bibliotek och möjligheterna att läsa central, även på landsbygden. Därför kommer kommunen framgent att fortsätta att finansiera bokbussen", säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Erik Östman (M) i ett svar på Socialdemokraternas fråga i interpellationen om "hur de inställda bokbussbesöken rimmar med Linköpings kommuns ambitioner att vara en bra landsbygdskommun".
I det svar på interpellationen som Alliansen lämnat inför kommunfullmäktiges sammanträde nu på tisdag besvaras också S fråga om "det borgerliga styret är redo att upphäva beslutet".
"Ja. För 2021 kommer bokbussen att finansieras via välfärdsmiljonerna och därefter av ansvarig nämnd", svarar Östman.
Elias Aguirre är nöjd med utgången.
– Det är synd att det behövde gå så långt som att bokbussbesöken lades ned under ett halvår innan de ansvariga reagerade på det här. Samtidigt är det roligt att vårt arbete gett resultat och att landsbygdsskolorna får tillbaka en viktig verksamhet, säger Aguirre.