Vandaler förstör populär lekplats

Lekplatsen Lill-Valla vandaliserades i helgen – och det är inte första gången. Museichefen Tina Karlsson From vill nu kameraövervaka lekplatsen.

Soptunnorna var omkullvälta och trasiga.

Soptunnorna var omkullvälta och trasiga.

Foto:

Linköping2019-05-20 18:00

När djurskötarna kom till jobbet på söndagen möttes de av en bedrövlig syn vid Lill-Vallas grillplats. Soptunnor var omkullvälta och sönderhoppade. På marken låg drivor av tomflaskor och en hel del glaskross.

Sopsäckarna med innehåll hade eldats upp i en av grillarna, och när det bränslet tog slut hade någon slagit sönder en bänk och eldat den också.

– Det är inte första gången som Lill-Valla vandaliseras. Det är någon som använder stället som festplats, konstaterar Tina Karlsson From, chef på Friluftsmuseet Gamla Linköping.

På måndagsmorgonen var museiteknikern Jocke Johansson på plats och städade upp det sista efter vandalerna.

– Det finns ju betydligt mer meningsfulla arbetsuppgifter i friluftsmuseet än att behöva städa upp det här. Dyrt blir det också, säger han.

En bit bort, i Vallabackarna, pågick under helgen en fest med universitetsstudenter.

– Men jag tror inte att det är de som gjort det här. Studenterna brukar vara skötsamma och städa upp efter sig. Jag tror att det handlar om yngre personer, säger Jocke.

Tina Karlsson From har frågat kommunens säkerhetsavdelning om lekplatsen kan kameraövervakas.

– Vi har inte fått svar på det än. Men jag tror att det kanske skulle kunna vara en lösning. Kameran skulle i så fall vara tidsinställd så att den bara är igång nattetid. Det här är en trygghetsfråga för barnen. Lill-Valla är en lekplats för barn, inte för vuxna som vill leka, säger hon.

Krossat glas är aldrig trevligt, särskilt inte på en lekplats
Krossat glas är aldrig trevligt, särskilt inte på en lekplats
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!