– Jag blev väldigt inspirerad av "Minnenas och kunskapens trädgård" i Helsingborg som jag nyligen har besökt. Det är demensvänliga utomhusmiljöer, byggt som flera rum som hänger ihop. Allt var skapat i samråd med demenssjuka, deras närstående och personal som arbetar med demenssjuka, berättar partiets förstanamn Åsa Wennergren (L).
Hon beskriver hur trädgården var uppbyggd.
– Det första var som ett vardagsrum med 60-talsmusik som strömmade ut ur lampor i knallorange, för att framkalla minnen från ett tidigare decennium. Nästa rum var en fruktträdgård där all växtlighet är ätbar. Sista rummet var en rogivande skogmiljö med sittplatser mot öppna ytor. Allt var gjort så att man kan gå runt, utan att det tar stopp.
Nu vill L skapa en liknande trädgård i Linköping, som en del i partiets satsning på demenssjuka.
– Det här är ett vallöfte från oss Liberaler. Vi hoppas på att sitta i styret efter valet och då kommer det här att vara en viktig fråga för oss.
Åsa Wennergren (L) menar att en park skulle hjälpa till att sprida kunskap hos allmänheten.
– I Linköping har vi idag drygt 2 000 personer med demenssjukdom, även om det också finns ett mörkertal. Den demografiska utvecklingen går mot att vi kommer ha många fler äldre och ålder är en riskfaktor. För den som är sjuk är det viktigt med trygghet och en rogivande miljö.
Partiets andranamn Johan Thorén (L) har även ett anhörigperspektiv i frågan.
– Min pappa drabbades av alzheimers och gick bort för ett och ett halvt år sedan. Det kom smygande och han kände oro och rädsla. Aktiviteter och att komma ut betydde mycket för honom. Han levde upp i de stunderna.
Var skulle den här parken vara, i Trädgårdsföreningen?
– Vi har inte tagit ställning till var, men det finns många tänkbara platser för en sån park, säger Åsa Wennergren (L).
– Det kan exempelvis handla om att förädla befintliga parkområden. Där är tillgänglighet viktigt, att det är lätt att ta sig dit, säger Johan Thorén (L).
Vad skulle det kosta?
– Det är klart att det kommer att kosta, men vad kostar det att inte göra något? Parken kommer inte heller bara vara för dem med demenssjukdom utan för alla som bor och besöker Linköping, säger Åsa Wennergren (L) och partikollegan Johan Thorén (L) fyller i:
– Det kommer att vara många delar av kommunen inblandade, då kan man samordna kostnaderna, men det är en ringa kostnad för ökad livskvalitet.
Är det inte bättre att satsa på annat, som vårdboenden, om man vill prioritera demenssjuka?
– Det här är ett komplement, inte istället för andra satsningar. Det behövs mycket mer, säger Åsa Wennergren (L).
Finns det personalresurser för att ta med dementa till parker?
– Det ska finnas möjlighet framöver, där har ju äldrenämnden nyligen gått ut med en satsning på mer personal.
Johan Thorén (L) fyller i:
– Promenader kan ju ingå i hemtjänstens uppdrag, så det skulle kunna vara inom ramen för det.
Behövs det verkligen ytterligare en park, Linköping har ju redan Trädgårdsföreningen?
– Men här har ju inte demenssjuka och deras anhöriga tillfrågats om vad de behöver, svarar Åsa Wennergren (L).
Går det verkligen att släppa ut dementa i ett parkområde, tänk om de går vilse?
– De kommer ju inte att vara där ensamma. Demens kommer i olika grader och där måste professionen få avgöra för vilka det passar.