Vallastaden redo att ta emot 100 000

En fantastisk och nyskapande stadsdel – eller ett fult skrytprojekt där bara rika har råd att bo? Om en vecka kan du döma själv på Vallastaden 2017, den största bomässan i Sverige sedan Bo01 i Malmö.

Vallastaden. En stadsdel som inte liknar någon annan.

Vallastaden. En stadsdel som inte liknar någon annan.

Foto: Åke Alvin

Linköping2017-08-26 14:00

Det som för fem år sedan var ett öde fält är idag en nästan färdigbyggd stadsdel.

Byggkranarna är borta, men fortfarande råder det en febril aktivitet i Vallastaden inför bo- och samhällsexpot som invigs 2 september. Gatstenar knackas på plats, träd planteras och gräset trimmas.

Vallastaden har byggts i rekordfart och många har jobbat övertid och offrat semesterveckor för att hinna klart. Nu, så här en vecka före dagen D, råder en förväntansfull, nästan uppsluppen stämning på området. Äntligen är det dags att visa upp vad man åstadkommit.

Men allt hinner inte bli färdigt innan mässbesökarna väller in. Av de 1 000 bostäderna på området är det 850–900 som är klara, enligt expo-vd Simon Helmér. Det är ändå långt fler än vad han räknade med när han kom in i projektet för två år sedan.

– Då bedömde vi att minst 3–4 kvarter med 500–600 bostäder skulle bli klara och att det räckte för att hålla bomässan 2017. Byggherrarna har gjort en enorm bedrift, de har klarat något som många i branschen sade var omöjligt. Jag är otroligt stolt och glad över den vilja som byggherrarna visat.

Är det inte risk för byggfusk när det går så snabbt?

– Jag kan inte värdera det, men jag utgår från att alla byggherrar byggt seriöst. Och Vallastaden har gynnats av en extremt tacksam vinter och väldigt lite nederbörd under hela byggtiden, säger Simon Helmér.

När idén om en bomässa i Linköping föddes 2011 var det tänkt att den skulle hållas 2016, men den sköts sedan upp till 2017.

– Det är en stolt, svensk tradition att skjuta upp bomässor och att inte riktigt hinna klart, säger Simon Helmér och ler.

– Se på Bo01 i Malmö. Den var från början planerad till 2000, men det blev 2001 och det var inte mer än 450–500 bostäder var klara. Idag är det många som tror att Turning Torso var byggd till mässan, men den blev färdig först flera år senare.

Vallastaden har redan före mässan rönt stor uppmärksamhet och Simon Helmér har visat runt ett antal internationella delegationer. Mångfalden och variationen, med 40 olika byggherrar och ännu fler arkitektkontor inblandade, imponerar.

Men Vallastaden får kritik också, till exempel från Hyresgästföreningen som anser att lägenheterna blivit alltför dyra. Byggmarknaden är het och byggkostnaderna har blivit högre än väntat.

– Vallastaden är en fantastisk stadsdel och det vi har gjort här kommer att ha stor påverkan på svenskt samhällsbyggande för lång tid framöver. Men det är sant att Vallastaden inte ger svar på hur man kan få en låg nyproduktionshyra. Det är det å andra sidan ingen annan som lyckats med heller, säger Simon Helmér.

Att det bara är höginkomsttagare som kan bo i Vallastaden, håller inte Helmér med om.

– Det är en stor mångfald här. Vi har 200 studentbostäder i området, och studenter är de som har lägst disponibel inkomst i samhället. Många bostäder har också¨en del som går att avskilja för uthyrning, med pentry och egen ingång. Men visst, nyproduktion är dyrare än begagnat. Det är som med bilar – den som köper en ny bil har förmodligen högre inkomst än den som köper en begagnad.

Mässan hålls 2–24 september och Helmér tror på 100 000 besökare, varav 10 000 är branschmänniskor.

– Det är väldigt svårt att bedöma vilket besökstryck det blir. Men jag råder alla som bara har möjlighet att gå en viss dag att köpa förköpsbiljett. Vi kan inte sälja mer än 9 000 biljetter per dag och det kan bli fullt på helgerna, säger Simon Helmér.

På Facebook har mässarrangörerna fått kritik från Linköpingsbor för att det kostar 100 kronor att gå in. Varför ska man behöva betala för att se en stadsdel i sin egen stad, är frågan.

– Det är samma avgift som i Malmö 2001, så jag tycker inte att det är dyrt. Och det man betalar för är ju inte stadsdelen i sig utan alla utställningar, runt 70 stycken, kommenterar Helmér.

På kvällarna, efter kl 19 på vardagar och kl 17 på helger, går det strosa omkring alldeles gratis i Vallastaden. Liksom när mässan är avslutad 24 september.

– Men då går man miste om utställningarna. Chansen att få komma in och se bostäderna kommer inte tillbaka. Bland annat är det 15 privata bostäder, där folk flyttat in, som visas upp, tipsar Helmér.

Vad tycker du att man inte får missa på mässan?

– Som representant för 40 byggherrar vill jag inte lyfta fram något enskilt byggprojekt. Men upplev variationen. Gå runt och njut av de offentliga miljöerna med gränder, gårdar, parker och de vackra gatorna med trasmattemönster. Titta på felleshusen och vinterträdgårdarna. Och se många hemutställningar – det finns fler än vad man hinner med på en dag.

Nöjd. Målet 10 000 branschbiljetter är redan nått, konstaterar expo-vd Simon Helmér.
Nöjd. Målet 10 000 branschbiljetter är redan nått, konstaterar expo-vd Simon Helmér.
Tips till mässbesökare

Vill du undvika trängsel? Gå en vardag, allra helst en måndag eller fredag. Då anordnas inga speciella arrangemang för allmänheten, men alla utställningar är öppna. Tidningsprenumeranter kan då också utnyttja Meraerbjudandet 2 för 1.

Parkeringar finns, men den som kan uppmanas att cykla eller åka buss (linje 2 eller 4 till Nobeltorget).

Helgerna har olika teman. 2–3/9 är det invigningshelg med underhållning. 9–10/9 framtid och innovation. 16–17/9 stadsodlingsfestival. 23–24/9 boende och inredning.

Priser: 100 kronor per dag, under 16 år gratis. Branschbiljetter 900 för en dag, 1 500 för två, och då ingår föreläsningar och mat.

Öppet: 2–24 september. Vardagar 10–19, helger 10–17.

Hitta dit: Skyltar som visar vbägen till mässan kommer att sättas upp.

Mat: Food trucks finns på området.

Mässområdet: 135 000 kvadratmeter med cirka 850–900 bostäder. När allt är färdigbyggt finns här cirka 1 000 bostäder varav 60 radhus/villor, 200 studentbostäder, 220 hyreslägenheter och 550 bostads/äganderätter. Dessutom förskola, skola, omsorgsboende, kommersiella lokaler och två parker.

Mer info: Program och förköp på vallastaden2017.se. Appen Vallastaden finns att ladda ner. Under de närmaste dagarna kommer också en expotidning att delas ut i brevlådorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!