Vallastaden: Ny vd sitter på flera stolar

Simon Helmér är ny vd för Linköpingexpo AB som driver bomässan i Vallastaden. Samtidigt är han vd i Studentbostäder AB som bygger 218 lägenheter på mässområdet. Han sitter i Stångåstadens koncernledning och är även vd för dotterbolaget Bryggaregården.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2015-08-29 11:00

Både Simon Helmér och hans arbetsgivare är säkra på att han kommer att kunna hålla isär sina roller och att han hinner med alla uppdragen.

– Det blir en utmaning för mig personligen att få tiden att räcka till. Men jag är en generalist och tror att jag kommer att klara de här uppdragen samtidigt. Dessutom räknar jag med att det finns människor omkring mig som täcker upp, säger Simon Helmér till Corren.

Kommunägda Linköpingsexpo AB sköter uppförandet av Vallastaden och mässan LinköpingsBo17. Expo köper vd-tjänsten från Stångåstaden, som för övrigt äger både Bryggaregården (Gamla Linköping) och Studentbostäder. Simon Helmér förväntas arbeta med Vallastaden tilll 70 procent fram till och med juni 2017. Han får en extra månadsersättning på 20 000 kronor utöver månadslönen på 80 000 kronor för vd-posterna i de två dotterbolagen.

Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist säger så här: – Det är roligt för Simon. Han är en väldigt duktig kille. Han kan bostadsbranschen, och driva projekt. Han behöver ingen startsträcka alls. Dessutom kan han ju börja direkt, eftersom han finns i kommunfamiljen.

Hur tror du att han kommer att klara de här tre uppdragen samtidigt?

– Vi har givetvis snackat igenom det och vi har kommit fram till en lösning där vi tror att det fungerar. Vi har tänkt att han ska prioritera de strategiska frågorna i koncernens ledningsgrupp och i dotterbolagen. Sedan stöttar vi underifrån så att vardagen ska fungera. Vi tror inte att arbetet med Bryggaregården påverkas så mycket, det är inte så stort. Simon måste också rensa bland några externa uppdrag för att hinna med det här arbetet, säger Fredrik Törnqvist.

I vilket sammanhang är det viktigt för honom att hålla isär rollerna?

– Både studentbostäder och Stångåstaden är aktörer som bygger på området. När han är vd för Expo är han en part. Det måste vi hålla isär.

Hur klarar han det?

– Det kommer han att göra, vet du. Det är bara att veta vilken stol man sitter på. Blir det en jävssituation så får någon annan företräda Studentbostäder. Vi har tänkt igenom det här och bedömt att det kommer att fungera.

Enligt Linköpingsexpos styrelseordförande Birgitta Ståhl Öckinger (S) behöver bolaget anlita flera personer som arbetar med logistiken på området, vilket blir en del av Simon Helmérs uppgifter.

Simon Helmér har fått en överlämning från förra vd:n Tommy Hultin och säger att han är glad för uppdraget.

– Det känns väldigt roligt att få utveckla Linköping och få vara med och koppla universitetsområdet närmare Linköpings centrum. Jag har ett stort hjärta för LiU, eftersom det var där jag tog mina första stapplande steg i Linköping och så har jag jobbat flera år för Studentbostäder.

Hur gör du med dina dubbla roller?

– Det finns en jävssituation som jag har diskuterat med styrelsen. Jag är en person med hög integritet. Skulle jag uppleva att det blir problematiskt så blir jag tvungen att hantera det. När jag har träffat byggherrar och olika parter har jag därför ställt frågan. Och de jag har träffat har snarare sett det som en styrka att jag kommer från ett av de större företagen på området.

Vad kommer du att börja med?

– Det viktiga är att få i gång logistiken på området och få fart på verksamheten. Och samtidigt fokusera på att arrangera mässan.

Simon Helmérs avtal

Månadslön för vd-posterna på Studentbostäder och Bryggaregården: 80 000 kronor.

Förmån: Rätt till tjänstebil.

Månadslön för vd-posten på Linköpingsexpo AB: 20 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!