Läs mer: Byggnads öst om fler lokala varsel.
60 företag med 2 600 medlemmar tas ut i strejk från 12 april och det betyder total arbetsnedläggelse på ett antal utvalda arbetsplatser. Det rör ett parkeringshus i Vallastaden som byggs av Peab, två andra byggen i samma område som NCC och Peab svarar för, samt ett NCC-bygge för bland annat Ö&B och lågpriskedjan Club Xprs på Östra Svedengatan i Tornby.
– Det är förbundet som bestämmer vilka arbetsplatser som tas ut, säger Magnus Cato, ordförande i Byggnads Öst.
Det har inget samband med att just de här byggprojekten är en sorts flaggskepp för Linköping?
– Nej, inte alls, säger Magnus Cato. NCC och Peab är företag som har stort inflytande inom Sveriges Byggindustrier, arbetsgivarorganisationen. Dessutom är det här projekt som kommer att pågå ett tag,
Vad betyder det här för bygget av Vallastaden?
– Vi får följa utvecklingen och se vad som händer, säger Elisabeth Falk som är marknads- och kommunikationsansvarig för Linköpingsexpo AB, det kommunägda bolag som ska genomföra bo- och samhällsexpot Vallastaden 2017.
– Vi har inte fått några indikationer på att planeringen ändras av byggherrarna, och det är de som är aktörer i den här konflikten, inte vi.
Byggnads strid mot arbetsgivarna Sveriges Byggindustrier handlar om ackordet och makten över lönebildningen, men också om framtidsfrågor.
– Bättre ordning och reda på våra byggarbetsplatser, krafttag för en jämställd byggbransch och för lärlingars rätt att fullfölja sina utbildningar, kräver Byggnads som menar att varslet är helt nödvändigt.
– Vi har suttit i veckor och försökt förhandla, säger Magnus Cato, men vi trampar bara vatten. Nu var vi tvungna att vidta åtgärder.
Arbetsgivarna Sveriges Byggindustrier kallar stridsåtgärderna för oansvariga i en tid när byggandet går för fullt.
"Det är ett av de största varslen någonsin. Detta i en tid då vi behöver bygga mer", kommenterar Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind.
– Ja, vi behöver 700 000 nya lägenheter och det saknas arbetskraft, säger Magnus Cato. Vi behöver kvinnor, nyanlända svenskar och lärlingar från gymnasieskolan. Då krävs vettiga arbetsvillkor.
Tror du att ni når en uppgörelse innan strejken bryter ut?
– Nu beror det på medlarna, säger Magnus Cato. Parterna har gjort sitt, de träffas inte mer.