Hela Vallaskogen ska skyddas enligt beslut i Linköpings kommunfullmäktige. Trots det utesluter kultur- och fritidskontoret nästan hela södra delen i det förslag till naturreservat som håller på att jobbas fram där.
De långdragna turerna kring Vallaskogen fortsätter. Den norra delen kan fira 20-årsjubileum som naturreservat i år. Den södra delen, som tidigare ingick i militärens övningsområde, har kommunen ägt sedan 2003. Trots att det gått över tio år har den delen inte skyddats ännu trots att det var syftet med köpet.
Det nya naturvårdsprogrammet som kommunfullmäktige antog förra året pekar ut hela Vallaskogen som naturreservat. Inga invändningar restes mot beslutet, som också stämmer överens med intentionerna i översiktsplanen från 2003 och de inriktningsbeslut som samhällsbyggnadsnämden och kultur- och fritidsnämnden tog var för sig under 2010.
Kan strykas bort
Ändå visar det sig nu att kultur- och fritidskontoret endast jobbar med en marginell utökning av det nuvarande naturreservatet ned till torpet Jonsbo i söder (se kartan). Man har också föreslagit att ett område i nordväst nära Gamla Linköpings parkering ska strykas bort från naturreservatet.
Berit Hyland, ordförande för föreningen Rädda Vallaskogen, känner stor oro över vad som verkar ske bakom kulisserna. Inför valet försökte hon få svar om skyddet för Vallaskogen av de politiska partierna.
– Vi är oroade för vilka exploateringar som kultur- och fritidsnämnden och Gamla Linköping vill göra i Vallaskogen om man därmed hotar skogens naturvärden. Därför skrev vi ett öppet upprop till partierna, men bara Folkpartiet svarade och de vill se hela skogen som kulturreservat, säger hon.
Berit Hyland vill veta vad avsikterna är med den södra delen av Vallaskogen, då gränsen nu planeras att dras vid torpet Jonsbo.
– Vad tänker man sig för området ned mot Lambohovsleden, som sedan länge varit planerad att bli en mer orörd del av Vallaskogens naturreservat, undrar hon.
Två nya förslag
Ett förslag till nya gränser för naturreservatet och en skötselplan för norra delen har tagits fram av Gamla Linköpings museichef Tina Karlsson tillsammans med landskapsarkitekten Åsa Wilke från Stockholm, som är kultur- och fritidsnämndens konsult.
Varför har södra delen av Vallaskogen uteslutits från förslaget?
– Som tjänsteman för Gamla Linköping har jag inte i uppdrag att utreda den södra delen, då kultur- och fritidsnämnden inte förfogar över den. Vid ett samråd i somras med länsstyrelsen fick vi kritik, bland annat för att vi ville ta bort en del från naturreservatet. Så får man tydligen inte göra, så förslaget gäller inte längre, säger Tina Karlsson.
Hon ska tillsammans med konsulten ta fram två nya förslag till kultur- och fritidsnämndens möte i november. Det ena ska omfatta enbart dagens naturreservat, i det andra ingår även en del i söder för att införliva torpet Jonsbo med naturreservatet.
– Vad som i övrigt händer med den södra delen vet jag inte, det jobbar teknik- och samhällsbyggnadskontoret med på sin kant, säger hon.
Vill uppföra byggnad
Enligt Maria Taberman, länsstyrelsens samordnare av naturreservat, krävs det enligt miljöbalken ”synnerliga skäl” för att ta bort ett område från ett befintligt naturreservat. Det kan till exempel ske om de naturvärden ett naturreservat ska bevara inte längre finns kvar.
– Några sådana synnerliga skäl finns inte här. Naturreservat inrättas för att ge ett definitivt skydd och normalt är inte exploatering skäl nog för att utesluta någon del. Man vill också uppföra någon byggnad i Vallaskogen, vilket kan vara fullt möjligt men vi har synpunkter på sättet man vill bygga nytt i skogen, säger hon.
Kan länsstyrelsen insistera på att även södra delen av Vallaskogen blir naturreservat?
– Nej, det hänger helt på kommunpolitikernas vilja och ambition, eftersom det handlar om ett kommunalt naturreservat. Men hela Vallaskogen har så höga natur- och friluftsvärden att den gott och väl uppfyller kraven för det.
Går det att ändra det nuvarande naturreservatet till kulturreservat?
– Det finns ingen mening med att göra det. Vi har många naturreservat i länet där det görs omfattande kulturvårdsåtgärder, så en sådan förändring skulle inte tillföra något extra, säger Maria Taberman.