Vår stad
Glädjande nog kunde under 1946, trots betydande leveransproblem beträffande byggnadsmaterial, 855 nya bostäder färdigställas. Det årets största nybyggnadsområdet var den del av Valla som ligger söder om Malmslättsvägen och öster om Westmangatan.
Att riksettan – E4:s föregångare – ännu gick längs Malmslättsvägen påverkade utformningen av den stadsplan arkitekten Berndt Nordberg upprättade 1944. Staden ville skapa en högklassig trafikled med få korsande gator och utan utfarter från angränsande tomter. Därför nås det aktuella området endast via Westman- och Videgatorna.
Området består nästan bara av trevåningshus. Undantaget är tvåvåningsbyggnaderna invid Westmangatan som uppfördes för att, som Nordberg skrev, förmedla övergången till 30-talsvillorna väster om Westmangatan.
I den låga affärsbyggnaden vid Vallaplan öppnades i juni 1946 en Konsumbutik. Enligt annonserna var affären inredd på det modernaste och mest hygieniska sättet. Butiken bestod ursprungligen av tre separata delar. Närmast Westmangatan låg charkuteributiken, medan speceriavdelningen låg mitt i byggnaden. Mellan de delarna fanns två dörrar, en för kunder och en för anställda.
Helt skilt från de båda avdelningarna och med ingång från den östra gaveln låg mjölk- och brödbutiken. Kylanordningen i butikens mjölkbassäng garanterade, enligt reklamen, väl avkyld mjölk och grädde året om.
Konsumbyggnaden ingår i ett HSB-projekt som omfattade hela det kvarter den ligger i. Ritningarna upprättades av Växjös stadsarkitekt Staffan Bülow- Hübe och stockholmsarkitekten Gunnar Pleijel. Den senare kämpade under många år genom tidningsartiklar och föredrag för att skapa bättre och ljusare bostäder.
Redan 1946 skapades även ett litet affärscentrum längs Videgatan. Där öppnade ett bageri, en blomster- och grönsaksaffär, en mjölk- och brödbutik, en herr- och en damfrisör samt en tobakist. Vid Syréngatan låg dessutom ett konditori och på Klarbärsgatan fanns en fisk- och grönsaksaffär samt en cykelreparatör. Allt sedan 1932 låg en speceriaffär vid Vallaplan.
När området norr om Malmslättsvägen stod färdigt i slutet av 1940-talet tillkom ytterligare en rad butiker. År 1954 öppnades även bank- och postkontor samt tobaks-, färg- och manufakturbutiker liksom ett konditori i hörnhuset vid Malmslättsvägen och Bjälbogatan.