Linköping polisanmäler inte Paludan för upploppen

Linköpings kommun väljer att inte polisanmäla Rasmus Paludan för hets mot folkgrupp, medan Malmö stad vill få det prövat juridiskt. "Inte en kommunal angelägenhet", säger Linköpings kommundirektör.

"Jag kan inte se på vilka grunder kommunen skulle göra en polisanmälan", säger kommundirektör Paul Håkansson.

"Jag kan inte se på vilka grunder kommunen skulle göra en polisanmälan", säger kommundirektör Paul Håkansson.

Foto: Julia Djerf

Linköping2022-05-05 12:00

– Jag kan inte se på vilka grunder kommunen skulle göra en polisanmälan. Kommunen har inget ansvar för att övervaka och anmäla utifrån olika händelser, det är inte en kommunal angelägenhet. Vill man polisanmäla så är det upp till var och en, säger Paul Håkansson, kommundirektör i Linköping.

Både den högerextrema partiledaren Rasmus Paludan och Polismyndigheten har efter de senaste manifestationerna polisanmälts och JO-anmälts. Under påskhelgen när de första upploppen briserade på olika orter i landet, däribland Linköping och Norrköping, kom det in ett 100-tal anmälningar från privatpersoner till Justitieombudsmannen, JO. Majoriteten ifrågasätter polisens godkännande av Paludans ansökan om allmän sammankomst, men också att det i Sverige är lagligt att bränna Koranen.

Enligt Paul Håkansson var det ett självklart beslut att inte polisanmäla från kommunens sida med hänsyn till att det inte hölls någon manifestation i Linköping – och att det är polisen som tagit ställning till om manifestationen är laglig genom att bevilja tillstånd.

– Så då skulle en polisanmälan vara detsamma som att den ansvariga myndigheten har fattat felaktiga beslut. Om det sen när en manifestation hålls sker saker som skulle kunna anses är hets mot folkgrupp, då kan var och en göra en anmälan. Men nu har ju ingen manifestation ägt rum i Linköping, så det finns ju ingen händelse att relatera till. Att ansöka om tillstånd hos polisen kan rimligen inte vara hets mot folkgrupp.

undefined
"Jag kan inte se på vilka grunder kommunen skulle göra en polisanmälan", säger kommundirektör Paul Håkansson.

De kommuner som på olika sätt har berörts av Rasmus Paludans planerade eller genomförda manifestationer har efteråt hanterat frågan lite olika. Vi har varit i kontakt med Norrköping-, Uppsala- Örebro- och Jönköpings kommun som alla avstår att göra en polisanmälan. Mest våldsamheter skedde i Norrköping och Örebro.

I Norrköpings kommun, där heller inte Paludan närvarade, meddelar kommundirektören Anna Thörn att det inte förts någon diskussion angående eventuell anmälan. Örebros säkerhetschef hänvisar, precis som Linköpings kommun, till att manifestationen aldrig hölls och hade tillstånd. Jönköpings kommun, där sammankomsten genomfördes men under fredliga förhållanden, utesluter inte att fatta annat beslut i frågan om Paludan skulle komma tillbaka och orsaka våldsamheter och skador.

Men i Malmö stad tänker man annorlunda. De polisanmäler två tidigare koranbränningar i februari samt Paludan för hets mot folkgrupp efter påskens manifestation.

– Juridiken går inte hand i hand med det symboliska värdet av en handling och därför behöver vi en rättslig prövning. Vi har känt att man bara koncentrerar sig kring just att elda Koranen – vilket inte är förbjudet – men det är viktigt för oss att veta var gränserna går mellan yttrande- och demonstrationsfrihet samt hets mot folkgrupp, säger Thomas Bull, trygghetsutvecklare i Malmö och före detta chef vid Malmöpolisens hatbrottsgrupp.

Thomas Bull efterlyser ett underlag att förhålla sig till i kontakt med medborgare.

– Man måste också titta på vad som händer före, under och efter en manifestation. Vi menar att det är svårt att förstå när själva kränkningen görs – och för det krävs att man kan bevisa ett motiv. 

Har inte manifestationen redan prövats genom tillståndsansökan?

– Jo, men vi kan ju inte luta oss mot ett beslut som tagits före manifestationen – så kan vi inte föra samtal med medborgarna.

Tycker du att Linköping borde polisanmäla Paludan?

– Det har jag ingen synpunkt på, det här är vad vi har kommit fram till. Det är möjligt att anmälan läggs ner men då har vi i alla fall lyft frågan och sänt signal till rättsväsendet att vi som kommun inte bara kan vara nöjda med att veta att det är lagligt att elda Koranen, utan behöver ett tydligare underlag att förhålla oss till.

undefined
Thomas Bull, trygghets- och säkerhetssamordnare i Malmö stad, vill se Rasmus Paludans manifestationer juridiskt prövade.

Paul Håkansson tycker det blir fel när det i den allmänna debatten lyfts att det skulle finnas ett kommunalt ansvar för ordningshållning. Hans önskan har en längre tid varit att Polismyndigheten ska prioritera områdespolis för att öka tryggheten.

Om Linköping skulle göra en annan bedömning gällande polisanmälan vid en framtida manifestation av Paludan, vill han inte spekulera i.

– Det får vi ta ställning till om det händer. Det finns andra platser där det har varit andra förhållanden, men de juridiska prövningar som har varit har lett till att det här är manifestationer som är tillåtna.

Olika anmälningar

Ett hundratal personer hade veckan efter påsk vänt sig till Justitieombudsmannen (JO) efter att Rasmus Paludan fått tillstånd att hålla manifestationer. Ett flertal kommer från Östergötland. Både Paludan och Polismyndigheten har anmälts till JO, men tillsynen gäller enbart myndigheter.

Paludan har, förutom av Malmö stad, polisanmälts för hets mot folkgrupp av privatpersoner.

16 anmälningar gällande skadade poliser har kommit in till Arbetsmiljöverket. På tisdagen meddelades att de läggs ned. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!