Fisk är nyttigt, ät mera fisk, säger kostrådgivare.
Haven skövlas och torsken är snart historia, säger havsforskare och olika miljöorganisationer.
Torskfiskets vara eller inte vara debatteras häftigt. Inte minst nu när diskussioner förs om ett ensidigt stopp för svenskt torskfiske.
Mitt i larmet står vi, de vanliga konsumenterna som varken fångar fisken eller forskar om den. Vi vill bara äta den. Förvirrade av kostråd och larmrapporter står vi framför frysdisken eller fiskdisken och undrar vad vi ska göra och vilken fisk vi ska köpa?
Bidrar jag grovt till utfisk-ningen om jag köper det där torskblocket? Fisken är ju ändå död. Eller blir yrkesfiskarna arbetslösa om jag låter bli att köpa den?
För att hjälpa villrådiga konsumenter har Världsnaturfonden givit ut en fiskguide som visar grönt, gult eller rött ljus för våra vanligaste matfiskar.
För det är kris, riktig kris på vissa håll. Det menar Världsnaturfonden och pekar på larmrapporter från det internationella havsforskningsrådet, och svenska Fiskeriverket som förra året varnade för att bestånden på flera håll låg utom biologiskt säkra gränser. Det gäller inte bara Östersjön utan också Kattegatt och flera ställen i Nordostatlanten.
Ett lätt sätt att bli mer havsvänlig är att köpa sej istället för torsk. Men det är lättare sagt än gjort att få konsumenterna att ändra sina konsumtionsvanor, enligt Inger Näslund på Världsnaturfonden.
-- Än så länge är sejbestånden bra och fisken är fullt jämförbar i smak med torsk. Men fiskköttet är grått och när det kommer till kritan vill konsumenten ha det där vita fiskköttet, säger hon.
Torsk är dyrt och har därmed avancerat upp på finmatsskalan. Priset kan vara en bra värdemätare för oss vanliga konsumenter för hur sällsynt en fiskart börjar bli. Torsk och kolja börjar det bli mindre av och då blir de dyrare. Detsamma gäller hälleflundra och vildfångad lax. Sill/strömming däremot är fortfarande billigt, det finns det relativt gott om, men där är det återkommande giftlarm som måhända förtar köplusten.
-- Repodlade färska blåmusslor finns det gott om men i Sverige har vi ingen tradition av att äta musslor och det är synd eftersom de är både nyttiga och billiga, säger Inger Näslund.
Tomas Egmyr är fiskhandlare och delägare i Linköpings enda fiskbutik. I hans butik ryms många olika sorters fisk i fiskdisken. Här finns bland annat strömming, lax, hälleflundra, hellefilé -- fisken heter blåkveite -- gös och foreller, havskräftor och också färska blåmusslor. Torsken som säljs här är odlad i Norge.
-- Kunderna är oftast väldigt medvetna och frågar mycket när det gäller var fisken är fångad, säger Tomas Egmyr.
Den sej som köps in går åt, men han märker också att det är svårare att locka folk att köpa denna goda men lite gråare fisk. Vad gäller havskräftorna försöker butiken se till att de är burfångade i stället för trålade eftersom trålarna river upp och förstör havsbottnen. Men en ambition som inte alltid går att förverkliga.
Odling av torsk pågår i Norge och det är försök som pågått under många år. Men utan någon större framgång, enligt Inger Näslund.
-- Det är ingenting som är kommersiellt gångbart och det är mera för färskmarknaden. Från Världsnaturfonden är vi tveksamma till det här med fiskodling över huvud taget. Åtminstone havsodlad fisk. Vi tycker snarare att man ska vara varsam med de bestånd som finns i haven. Så att vi ska kunna fiska direkt även i fortsättningen.
Är då fiskekrisen lika stor överallt? Kan jag med gott samvete köpa torsk från andra länder som inte ligger runt Östersjön?
Nej, det tycker inte Inger Näslund. Vill man inte avstå eller byta ut torsken mot sej eller annan fisk rekommenderar hon konsumenten att titta på torskfiléernas storlek.
På färsk fisk är det ju en sak, men alla de fyrkantiga fiskar som simmar omkring i frysdisken. Hur kontrollerar jag fiskstorleken där?
-- Coop, ICA och Hemköp har själva gått ut med att de ska ange filéernas längd på fiskpaketet. Här måste vi som konsumenter ställa krav på både handlare och grossister, poängterar hon.
Världsnaturfonden rekommenderar en filéstorlek på 30 centimeter. Det innebär att den torsk som fångats har hunnit växa till sig och blivit mellan 45 och 50 centimeter stor. I det nyligen avlutade Östersjömötet kom länderna överens om att kräva en minimistorlek på 38 centimeter för fångad fisk. Vilket innebär betydligt mindre filéer på tallriken