Miljöpartiet, Maria Moraes:
MP:s huvudbudskap, i poddavsnittet, är att partiet vill satsa lika mycket på sociala investeringar nästa mandatperiod som alliansen har lagt på att bygga bilvägar under den här mandatperioden – nämligen 350 miljoner kronor. En utvecklad avhopparverksamhet och extra resurser till skolan och elevhälsan är förslag på åtgärder. Partiet tycker att många av deras meningsmotståndare har ett för stort fokus på brottsbekämpande åtgärder så som övervakningskameror och ordningsvakter istället för förebyggande insatser.
Kristdemokraterna, Denisé Cassel:
Det som gör att KD sticker ut i trygghetsfrågan, enligt gruppledaren och förstanamnet Denisé Cassel, är partiets fokus på familjen.
– Vi är helt övertygade om att den största brottsförebyggande åtgärden är en god familj, att man som barn ser sina föräldrar gå till jobbet och att man omges av sunda förebilder, säger hon i poddavsnittet.
KD vill bland annat införa en obligatorisk kommunal föräldrautbildning.
– Vi ser att det kan vara en preventiv åtgärd för att stävja problematiken kring trygghetsfrågorna, säger Denisé Cassel.
Som en brottsbekämpande åtgärd lyfter partiet en fortsatt satsning på övervakningskameror.
Moderaterna, Niklas Borg:
Partiet, som under den gångna mandatperioden innehaft ordförandeposten i kommunstyrelsen, ser fler övervakningskameror och kommunala ordningsvakter som viktiga åtgärder i trygghetsfrågan. Moderaterna, med förstanamnet Niklas Borg i spetsen, lyfter också vikten av att från kommunens sida hela tiden ställa krav mot regeringen och staten.
– Jag är vald att företräda Linköping och dess invånare. Just inom den här frågan har kommunen en begränsad verktygslåda och att upprätthålla lag och ordning är ett ansvar för polisen. Om de inte klarar av det ansvaret måste jag ta ansvaret för att tala om just det och ställa krav, säger Niklas Borg i avsnittet.
Övervakningskameror och ordningsvakter kommenterar han så här:
– Det är två kortsiktigt viktiga faktorer för en ökad trygghet i Linköping. Det är både fler ögon i staden för att förebygga brott men också för att hjälpa polisen att klara upp fler brott. Övervakningskameror skulle behövas i stora delar av Linköping men med fokus på de platser där vi upplever otrygghet och brottslighet.
Socialdemokraterna: Kristina Edlund
Linköpings största oppositionsparti Socialdemokraterna ser en stramare migrationspolitik, att stoppa nyrekryteringen till gängen och hårdare tag mot gängkriminaliteten som de just nu viktigaste åtgärderna i trygghetsfrågan.
– Det är en mängd olika åtgärder som krävs men jag ser vikten av att många barn, främst killar, måste klara av skolgången på ett helt annat sätt än i dag. Skolan är jätteviktig för oss, säger förstanamnet Kristina Edlund.
– I vår valanalys var det tydligt att vi, i vissa frågor, inte hade haft de svar som väljarna förväntade sig av oss socialdemokrater. Ett ämne är just trygghetsfrågan, som vi har jobbat hårt med under den här mandatperioden, fortsätter hon.
"Hårdare tag mot gängkriminaliteten" förklarar hon så här:
– Det ska vara svårt att vara kriminell. Vi vill se hårdare straff, mer kameraövervakning och fler poliser med fasta polisstationer i vissa av våra stadsdelar.
Liberalerna: Susanna Kellgren Lundberg
Partiets Susanna Kellgren Lundberg har personlig erfarenhet som brottsoffer. Här ser hon att samhällets, och till stor del kommunens, stödinsatser behöver att förbättras.
– Jag insåg personligen hur svårt det faktiskt är att, som brottsoffer, få den här hjälpen som man har rätt till. Alla instanser pekade på varandra hela vägen och en sån här sak drabbar inte bara en individ. Det var kanske 70 vittnen till den här händelsen och om det är flera som känner att samhället inte gör något så kanske de tar lagen i egna händer. Det blir ett väldigt negativ spiral, säger hon.
För att stävja det eskalerade våldet vill Liberalerna bland annat se en större satsning på heltidsmentorer.
– Jag skulle vilja se att alla skolor inför det, säger Susanna Kellgren Lundberg.
– Om vi ser att skolor i vissa områden inte fungerar måste vi få till brytpunkter, som att flytta elever till exempel, fortsätter hon.
Centerpartiet: Muharrem Demirok
Enligt Centerpartiet är kommunens enskilt viktigaste uppgift, i kampen mot gängen, att bryta rekryteringen av barn och unga. För att göra det krävs ett större fokus på den så kallade "kommunala verktygslådan".
– Att stoppa skjutningarna är primärt polisens uppgift. Vår absolut största uppgift, som kommun, är att se till så att fler ungdomar inte lockas in i kriminalitet. Vi måste ge dem hopp om en annan utveckling och andra livsval, säger Muharrem Demirok.
– Människor som är i ett socialt utanförskap saknar ofta verktyg för att själva ta sig ur det. För oss handlar det om att ge dem de här verktygen genom uppsökande verksamhet när det gäller socialtjänst men också vuxenutbildning, fortsätter han.
C lyfter också ett utökat föreningsstöd som en viktig åtgärd.
– Vi bygger i dag upp väldigt starka förvaltningar. Vi kanske borde rikta om en del av stöden till civilsamhället, säger Muharrem Demirok.
Vänsterpartiet: Björn Alling
För Vänsterpartiet och politikern Björn Alling är det ojämlikheten i samhället som är grogrunden till otryggheten och kriminaliteten i Linköping.
– Grogrunden för att de kriminella gängen kan växa och bedriva sin verksamhet är att de tjänar pengar – och en av de stora aspekterna där är narkotikahandeln. Vi vet att ojämlikhet och fattigdom är en av de största riskfaktorerna för att dras in i drogmissbruk.
Ojämlikheten ska, enligt V, motverkas genom satsningar på välfärden. Här vill partiet satsa för att, på ett mer jämlikt sätt, fördela de legitimerade förskolelärarna över kommunens stadsdelar.
– Vi har en väldigt ambitiös förskola men den har inte en jämlik kvalité över kommunen. Om du växer upp i Skäggetorp har du bara en tredjedel så många utbildade förskollärare på din förskola än om du är barn i Ekängen, säger Björn Alling.
– Vi som kommun måste ta ansvar för att flytta personal, så att den blir mer jämlik, och det gör vi genom en morot, alltså en högre lön, till de lärare som väljer att flytta sin anställning till ett område där det är brist. Men i slutändan har vi som arbetsgivare möjlighet att bestämma var vår personal ska arbeta, fortsätter han.
Sverigedemokraterna: Chris Dahlqvist
För Sverigedemokraterna och Chris Dahlqvist är det "massinvandringen" som är den största orsaken till otryggheten och det eskalerade våldet i Linköping. Partiet vill att hela kommunen undantas från Ebo-lagen, alltså att asylsökande endast skulle kunna flytta till Linköping, med bidrag, om Migrationsverket anvisade dem dit.
– Det som måste till är att vi stänger Sverige totalt för flyktingar så att vi kan hantera den problematik som vi står inför här och nu. Lokalt vill vi undanta hela kommunen från Ebo-lagen. Jag anser att Linköping redan har tagit sitt ansvar, säger Chris Dahlqvist.
Men är det inte andra parametrar, segregation och ojämlikhet, som är orsaken?
– Grejen är att vi i Sverige har tagit ett alltför stort lass i den flyktingvåg som vi har haft. Vi har stått med mer eller mindre öppna dörrar utan några motkrav – och det är helt fel. Det handlar exempelvis om att man som ny i Sverige inom en mer rimlig tid bör skaffa sig en egen försörjning, men det har fallerat, säger Chris Dahlqvist.
Linköpingslistan: Hassan Deri
Det nybildade partiet Linköpingslistan och deras representant Hassan Deri menar att en bra utbildning för alla och att alla har ett arbete att gå till är den viktigaste åtgärden i kampen mot det eskalerade våldet i Linköping.
– Skolan är en viktig förebyggande åtgärd. Vi vill satsa så att våra ungar går ut ur skolan med betyg, alla ska komma in på gymnasiet. Därför föreslår vi utökade timmar på förskolan och fritids för alla barngrupper. Vi vill inte att invandrarbarn, barn som inte har svenska som sitt modersmål, går in i grundskolan med sämre förutsättningar, säger Hassan Deri.
Partiet vill även genomföra en arbetsmarknadssatsning.
– Vi vill bygga bort arbetslösheten i Linköping. Vi vill bland annat att ett krav, i kommunala upphandlingar, ska vara att tre procent utgörs av lönebidragsanställningar. Vi ska inte ha folk som kan arbeta som får försörjningsstöd. Alla Linköpingsbor ska känna sig behövda och ha en meningsfull tillvaro. Då minskar risken att de dras till kriminella gäng, säger Hassan Deri.