– Den syftar till att vara ett stöd i beslutsfattandet och utgår från såväl forskning som individens egen situation och har tidigare inte utvecklats för denna grupp.
Det säger Gerhard Andersson i en kommentar till hemsidan som han hoppas ska nå personer som vill vara anonyma och som annars inte hade sökt hjälp.
Sidan MIRAGerhard Andersson är professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet samt huvudansvarig för forskningsprojektet med hemsidan MIRA, som har utformats på uppdrag av Socialstyrelsen.
MIRA baseras på metoden Motiverande samtal med hjälp för personer vars utsatthet i vardagslivet kräver förändringar. Stödinsatsernas innehåll utformas för att passa deltagarnas personliga situation med en åldersgräns på 18 år.
Ger bara stödAndersson poängterar i universitetets pressmeddelande att ”hemsidan i sig inte erbjuder någon behandling utan endast ett stöd i att gå vidare”.
– Med ett interaktivt stödsystem blir förhoppningsvis det första steget mindre att söka hjälp, säger Gerhard Andersson.
Deltagarna kommunicerar med hemsidan genom att svara på frågor där de får en personlig återkoppling med bland annat information om våld i parrelationer.
Enligt Gerhard Andersson fokuserar MIRA på deltagarens egen motivation till förändring genom att belysa både för- och nackdelar med en förändring.