Klockan 00.20 den 26 april bröts tystnaden.
Flera personer ringde larmnumret och berättade att de hört höga smällar i Skäggetorp. Det lät som skottlossning.
– Man hittade skador på en fastighet som tyder på att en skjutning har skett, sade Erik Creutz, vakthavande befäl på polisen, under natten.
Ett kulhål hittades på ett fönster i ett trapphus.
Polisen klassar Skäggetorp som ett särskilt utsatt område och stadsdelen har under de senaste åren blivit hemvist för det kriminella gänget X-team – ett supportergäng till mc-klubben Bandidos. Källor inom polisen gör gällande att medlemmar i X-team försöker att ta över den lukrativa narkotikamarknaden i Linköping.
Klockan 18.55 den 19 maj beordrades flera polispatruller till stadsdelen Berga. Drygt tre veckor efter kulan i fönstret i Skäggetorp hade en 20-årig man skjutits till döds.
– Det är väldigt rörigt på platsen, sade Dennis Johansson Strömberg, presstalesperson vid polisen, strax efter larmet.
20-åringen blev ihjälskjuten på en gångbana och bar vid tillfället skottsäker väst. Enligt obekräftade uppgifter kan gärningsmannen ha flytt på cykel.
– Många ungdomar har skottsäker väst på sig. Mest för att man är orolig för att råka bli inblandad i slagsmål där ungdomar kan ha kniv, sade 20-åringens far i en intervju kort efter dådet.
20-åringen var känd av polisen sedan tidigare. 2018 dömdes han för att ha haft kniv på allmän plats, året därpå för att tillsammans med en kamrat ha rånat andra unga killar på värdesaker, och det fanns flera domar om ringa narkotikabrott. Han hade aldrig varit åtalad eller dömd för försäljning av narkotika.
Berga pekades tidigare av polisen ut som ett utsatt område, men ströks senare från listan. Ett kriminellt nätverk, som av media har kallats för Bergagänget, anses ha haft ett stort inflytande i den kriminella miljön. Enligt poliskällor har X-team och Bergagänget hamnat i en konflikt.
Efter två skottlossningar på kort tid i Skäggetorp och Berga drog polisen en oroväckande slutsats: Den gängkonflikt som – med olika gängkonstellationer – under snart ett decennium plågat Linköping hade nu tagit ny fart och var på väg att urarta.
– Vi ser att de händelserna skulle kunna vara resultat av konflikter i den kriminella miljön. Man skulle kunna tänka sig att några av de här händelserna är ett resultat av tidigare händelser, en form av hämnd. Det är i varje fall en hypotes som vi utreder som ett möjligt motiv, säger John Skoog, som leder den särskilda utredningsgrupp som fått uppgiften att försöka hitta de skyldiga till skjutvapenvåldet.
Polisen ställdes inför en svår uppgift. Gängmedlemmarnas vilja att prata med polisen var obefintlig och det visade sig vara svårt att få oberoende vittnen att ge sig till känna.
– Det är inte så enkelt som att säga att det handlar om två gäng. Det är individer i de här gängen som ibland tar egna initiativ och det kan finnas konflikter på olika nivåer i de här grupperna. Vi har en hyfsad god bild av motivet till de olika händelserna, men sedan ska det knytas i en domstol till en person. Man ska kunna visa att en viss person har gjort något, säger John Skoog.
Strax före klockan 13.00 den 8 juli stegade en maskerad, till synes ung man in på en restaurang mitt på Storgatan. Han avlossade ett skott och försvann sedan på en cykel.
– Det är skott som avlossats inne i lokalen, sade polisens presstalesperson Johnny Gustavsson strax efter händelsen.
Ett vittne berättade:
– Han var mörkklädd och maskerad från topp till tå. Han hade en huva neddragen. Den täckte hela ansiktet. Han hade plasthandskar på händerna, uppträdde nervöst och gick ut och in ur den restaurang som vi satt på.
Den 5 augusti skedde två skjutningar nästan samtidigt i Linköping – först i Lambohov och sedan, med betydligt allvarligare konsekvenser, i Berga.
Omkring klockan 18.40 inträffade händelsen i Lambohovs centrum som det skulle dröja innan polisen ens blev medveten om. En 18-årig man tros ha jagat sju unga män med en pistol. 18-åringen ska, enligt åklagaren, även ha avlossat vapnet.
– Det var en person som slog larm om händelsen i Lambohov. Men det var först när polisen började granska övervakningsfilmer som misstankarna om att det skett en skottlossning i Lambohov väcktes, sade chefsåklagare Eva Nemec Nordh, när hon väckte åtal mot 18-åringen.
Att polisen till en början inte kände till vad som hänt i Lambohov var kanske inte så märkligt som det låter. Samma dag, strax efter klockan 19.00, utbröt skottlossning i närheten av Berga centrum. Två tonårspojkar, 15 och 16 år gamla, hade blivit skjutna. Gärningsmannen, som var maskerad, satt på en elcykel när han avlossade skotten.
– Skadeläget ska vara kritiskt, sade Diana Qudhaib, polisens presstalesperson.
16-åringen dog av sina skador. 15-åringen träffades, men överlevde.
Polisen har försökt att utreda om det finns något samband mellan skottlossningarna i Lambohov och Berga samma dag.
– Det är bara 20 minuter mellan de här händelserna och jag tror inte på slumpen. Men vi har inte kunnat slå fast att det finns något samband, sade chefsåklagare Eva Nemec Nordh.
Strax efter klockan 19.00 den 16 augusti kom nästa larm om en misstänkt skottlossning i Linköping – denna gång i närheten av Ryds centrum. Vittnen såg en cyklist avlossa ett vapen.
– Vi kan konstatera att något har avfyrats, men vi har inte kommit fram i utredningen till vad det var. Tack och lov kom ingen person till skada, sade polisens presstalesperson, Johnny Gustavsson.
I takt med att skjutningarna blev allt fler i Linköping växte oron bland allmänheten. Riskerar oskyldiga att komma i vägen? Kan vem som helst hamna i skottlinjen?
– Man måste vara ödmjuk för att det finns ett samhällsproblem där vissa människor riskerar att dras in i kriminalitet och allvarliga konflikter som kan leda till att någon dör. Samtidigt skulle jag säga att risken att drabbas av det här våldet är naturligtvis mycket högre för en person som är kriminell och tillhör ett gäng. Bor du i ett av våra utsatta områden, som Skäggetorp eller Berga, ökar risken, säger utredningsledaren John Skoog och fortsätter:
– Det är fortfarande relativt ovanligt att någon som inte har varit inblandad i en konflikt har blivit skadad eller dödad. Åtminstone i Linköping. Sprängningen på Ådalagatan är ett exempel på där det kunde gått väldigt illa, där man använde ett urskillningslöst våld. Det var inte riktat på det sättet som de här skjutningarna har varit.
Den 25 augusti skedde nästa mord. En 30-årig nybliven medlem i Bandidos satt och åt på en restaurang i Skäggetorps centrum när han blev skjuten i huvudet.
Det var strax efter klockan 13 som polisen fick samtal från vittnen som hade hört höga smällar som uppfattades som misstänkt skottlossning.
– Det verkar allvarligt, sade polisens presstalesperson Thomas Agnevik kort efter larmet.
30-åringen hade under lång tid varit inblandad i gängkonflikter i Linköping och hade ett digert kriminalregister. Av domar framgår att hans våldskapital var stort, han handlade med narkotika och hade under mer än tio års tid byggt upp ett kontaktnät med andra grovt kriminella.
Det hann gå tre veckor mellan mordet i Skäggetorp och nästa skottlossning. Klockan 19.10 den 15 september blev polisen återigen nedringd av personer som tyckte sig ha hört skott. På Alsättersgatan i Ryd hittades en 19-årig man som blivit skjuten i ansiktet. Han överlevde.
– Vi har hittat patroner och tomhylsor. Vi har även vittnesuppgifter som säger att flera skott avlossades, sade chefsåklagare Eva Nemec Nordh.
Polisen fick tidigt upp spår som gjorde att en misstänkt kunde gripas. Utredningen har växt och för närvarande sitter tre män, 18,19 och 25 år gamla, häktade som misstänkta för inblandning i dådet.
Den 6 oktober skedde det fjärde mordet på kort tid i Linköping som tros ha kopplingar till gängkonflikten. Klockan 01.15 fick polisen larm om en skottlossning på Lantmannagatan i Lambohov. En 34-årig flerbarnsfar, som bodde i Lambohov, blev skjuten till döds när han befann sig på en parkeringsplats.
34-åringen var känd av polisen sedan tidigare. Det var dock länge sedan han hade dömts för något brott. Under senare år hade han engagerat sig för att förbättra situationen för ungdomar i Lambohov.
Det dröjde nästan en månad till nästa skottlossning. Vid 18-tiden den 3 november blev en 17-åring skjuten i huvudet när han befann sig inne i den hotelldel som ligger i anslutning till Linköping arena på Stångebro. 17-åringen överlevde.
En 21-årig man anhölls redan samma kväll i sin frånvaro – men lyckades hålla sig undan i flera veckor innan han kunde frihetsberövas. 21-åringen är tidigare dömd för bland annat hot mot tjänsteman.
– Vi har haft stor hjälp av övervakningskameror, sade kammaråklagare Britt-Louise Viklund.
Fyra dagar efter mordförsöket vid arenan kom nästa larm om skottlossning. Strax efter midnatt under natten till den 7 november stegade en okänd gärningsman in på krogen Palatset och avlossade skott. Ingen person träffades.
– Med tanke på tidpunkten och att det var lördagskväll då det brukar vara mycket folk ute var den här skottlossningen förenad med stora risker. Det har gärningsmannen uppenbart varit likgiltig inför, sade polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silver.
Efter den 7 november tycktes situationen ha lugnat ned sig Polisen är försiktig med att dra några slutsatser om vad det beror på.
– Frågan är vad det är som gör att det tar stopp, om det nu tagit stopp. Det vet inte jag. Det kan vara tillfälligheter eller så kan det vara så att man lyckades nå en överenskommelse om en tillfällig vapenvila eller liknande. Det kan också bero på att vi har frihetsberövat ett antal personer som varit delaktiga i den här konflikten, säger John Skoog.
Utredningsledaren säger att gängen som strider i Linköping även har kopplingar till andra delar av landet.
– Det pågår konflikter i andra delar av Sverige. Precis som polisen har inte de här människorna obegränsat med resurser. Det är klart att det gör att en del av de här kriminella grupperingarna blir tvungna att välja sina strider. Det skulle kunna vara en möjlig anledning till att det just nu är lugnare i Linköping, säger John Skoog och fortsätter:
– Det är lite för tidigt att ta ut segern. Vi har lite mer än en månad sedan den senaste skjutningen. Men förhoppningsvis kan det bli lugnt över jul.
Vid 16.30-tiden den 15 december bröts det tillfälliga lugnet. Polisen hittade vad som tros vara skotthål i en fönsterruta i Skäggetorp.
– Vi kan inte utesluta att ett vapen har använts för att åstadkomma det här, sade Johnny Gustavsson, polisens presstalesperson.
Polisen arbetar vidare med utredningarna och John Skoog säger att delar av utredningsgruppen nu koncentrerar sig på de två ärenden där det sitter häktade – mordförsöket i Ryd den 15 september och mordförsöket vid Linköping arena den 3 november. Parallellt arbetar utredarna aktivt med morden i Berga den 5 augusti och mordet i Skäggetorps centrum den 25 augusti.
– För att komma framåt i ärenden måste vi hitta ett fokus, säger John Skoog.
Ann-Christine Rehnström är lokalpolisområdeschef i Linköping. Hon tillträdde tjänsten i oktober förra året och hamnade snart i hetluften.
– Det har varit ett tufft år för polisen i Linköping. Men vi har fått regional hjälp med poliser i yttre tjänst och personal på utredningssidan. Det kan verka som att det har lugnat ned sig på sistone, men vi fortsätter vårt arbete med precis samma kraft som tidigare, säger hon och fortsätter:
– Jag är helt säker på att vi har förhindrat flera grova våldsbrott med vår ökade närvaro. Vi vill bidra till ett tryggare Linköping genom att vara nära medborgarna.
De fyra morden är ännu ouppklarade, men polisen har samtidigt klarat upp flera grova narkotikabrott och vapenbrott med kopplingar till kriminella gäng.
– Att vi lyckas klara upp narkotikabrott och vapenbrott kan leda till interna konflikter i gängmiljön. När vi beslagtar narkotika uppstår skulder och frihetsberövar vi ledarfigurer inom de kriminella nätverken vill andra personer kliva fram, säger Ann-Christine Rehnström.
För att hejda våldsspiralen vill Linköpingspolisens chef utveckla samarbetet med kommunen och andra aktörer i samhället. Målet är tydligt:
– Vi måste stoppa nyrekryteringen till de kriminella gängen.