Vägrar bidrag till oredlig Linköpingsforskare

Linköpingsforskaren, kritiserad för forskningsfusk, har gjort sig skyldig till oredlighet i forskning. Det anser Vetenskapsrådet och överklagar förvaltningsrättens beslut att ge forskaren fortsatt forskningsbidrag.

Foto:

Linköping2017-05-08 18:30

Överklagandet är ställt till kammarrätten.

Efter en studie gällande konstgjorda hornhinnor, som senare opererats in på patienter i Ukraina trots att de var avsedda för djurförsök, har Linköpingsforskaren hamnat i blåsväder och ifrågasatts.

Linköpings universitet, LiU, har utrett saken och kommit fram till att forskaren agerat oredligt. Hon har valt att stå som medförfattare när den aktuella hornhinnestudien publicerades. Detta trots att forskaren säger sig ha varit ovetande om att experimenten i Ukraina genomfördes.

LiU:s beslut om oredlighet grundades på en utredning gjord av en extern granskningsgrupp. Efter det beslutet i mars 2016 avbröt Vetenskapsrådet utbetalningen av forskningsbidraget.

LiU beställde även ett yttrande från expertgruppen vid Centrala etikprövningsnämnden efter att forskaren begärt omprövning av beslutet. Det finns dock ingen skyldighet för en högskola att inhämta ett sådant yttrande i en utredning som denna.

Men expertgruppen ansåg att Linköpingsforskaren inte har gjort sig skyldig till oredlighet. Forskaren vände sig även till förvaltningsrätten för att överklaga Vetenskapsrådets beslut att stoppa bidraget. Rätten gick på expertgruppens linje och ansåg att Linköpingsforskaren ska återfå sitt bidrag från Vetenskapsrådet.

Det är förvaltningsrättens beslut som Vetenskapsrådet nu överklagar till kammarrätten.

"Vetenskapsrådets inställning är att förvaltningsrätten inte borde ha lagt ett inte bindande yttrande till grund för sin dom", skriver Vetenskapsrådet i sin överklagan. Rådet anser också att förvaltningsrätten borde ha utrett frågan mer noggrant till exempel genom att själv anlita sakkunniga. De två utredningarna kom ju till olika slutsatser i frågan. Och för att reda ut det hela önskar Vetenskapsrådet muntlig förhandling.

"Det skulle vara till fördel för utredningen för att klargöra hur processerna för forskningsfinansiering och avslutande av forskningsbidrag ser ut", skriver Vetenskapsrådet i överklagan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!