Vädjar om sin uteplats: Gör stans fulaste park fin

Anita Björk, 86 och Kerstin Svanholm, 75 vädjar till kommunen att göra Bantorgsparken i Vasastan trevligare. Den är deras enda uteplats under coronapandemin – och den är "stans fulaste park", enligt båda.

Anita Björk och Kerstin Svanholm, träffas för första gången sedan i mars. Attendos äldreboende Bantorget.

Anita Björk och Kerstin Svanholm, träffas för första gången sedan i mars. Attendos äldreboende Bantorget.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2020-12-06 08:00

Anita Björk och Kerstin Svanholm bor på Attendos äldreboende Bantorget där de trivs bra. Tiden mellan mars och oktober har gått så långsamt, men de har kunnat gå ut till Bantorgsparken – som ligger utanför deras äldreboende. Anita och Kerstin är rullstolsburna så den parken har betytt mycket under restriktionerna.

– Under besöksförbudet ställdes alla våra gemensamma aktiviteter också in. Det är inte mycket man kan göra, vi löser korsord, tittar på tv och läser böcker. Men när vädret tillåter går vi gärna ut och sitter i parken. Vi har tillbringat mycket tid där, men den är så ful, tyvärr, säger Kerstin Svanholm.

Hon amputerade ett ben för några år sedan och kom 2018 till Bantorget. Kerstin bor på sjätte våningen och före coronapandemin brukade hon umgås med Anita som bor på tredje våningen. När jag träffar Kerstin och Anita efter att besöksförbudet har upphört är det också deras första möte efter sju månader. De har saknat varandra och är glada över att ses igen.

undefined
Anita Björks och Kerstin Svanholms första möte efter mars.

Anita och Kerstin vill inte gråta ut i tidningen eller beklaga sig över coronarestriktioner, ensamhet och de äldres tuffa situation. Nej, de känner sig inte ens som gamla, påstår de bestämt. De pratar om sin gemensamma vän Dagmar som snart fyller 98 år – hon kan eventuellt vara lite gammal – men inte de två.

– Personalen tar bra hand om oss och jag känner mig inte alls som gammal, säger Anita Björk.

undefined
Bantorgsparken på Sparregatan är stadens fulaste park enligt flera som bor i närheten.

De två försöker åstadkomma små konkreta förändringar som kan förbättra deras och de andra äldres tillvaro. Men än så länge har deras försök varit förgäves.

– Vi har pratat med vår kontaktpolitiker som tidigare har besökt oss på äldreboende och bett om att kommunen snyggar till parken. Och jag har ringt kommunen ett par gånger och pratat med parkavdelning. Jag får löfte, men det händer ingenting, säger Kerstin Svanholm.

– Vi som sitter mycket inomhus vill ha något vackert att titta på från våra balkonger och genom våra fönster. Och vi vill också ha det trevligt omkring oss när vi är ute i parken. Det är det enda vi har. Men parken har för få soffor och för få bord, det finns inte tillräcklig plats för att sitta. Och det finns knappt några blommor heller, säger Anita Björk.

Enligt Mirsad Masinovic, verksamhetschef på Bantorget, har de boende i flera år tagit upp parkfrågan med sin kontaktpolitiker.

Karta: Bantorgsparken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!