Vädjar: Förstör inte Tinnerö

Fyrhjulingar som buskörs, cyklister på gångstigarna, stölder, skadegörelse och oförsiktig eldning. Guiderna på Tinnerö vädjar nu till alla att vara mer rädda om Tinnerö naturreservat.

Pär Hallinder och Ulla-Britt Forsgren vill uppmana alla att följa reservatsreglerna när de besöker Tinnerö.

Pär Hallinder och Ulla-Britt Forsgren vill uppmana alla att följa reservatsreglerna när de besöker Tinnerö.

Foto: Åke Alvin

Linköping2019-04-10 18:00

Ulla-Britt Forsgren, tillsynsman och vägvisare på Tinnerö, visar oss runt i området. Hon känner Tinnerö som sin egen ficka. Här har hon tillbringat mycket av sin lediga tid ända sedan mitten på 1970-talet, när Tinnerö fortfarande var ett militärt område.

Sedan naturreservatet bildades 2006 har allt fler Linköpingsbor upptäckt det fantastiska i att ha ett nästan 700 hektar stort, skyddat eklandskap alldeles inpå knuten.

– Det har successivt blivit fler och fler besökare – och det tycker vi om. Men vi vill att reservatsreglerna respekteras, för allas trevnad. Det ska vara lugnt och skönt att gå här och vi ska vara rädda om de natur- och kulturhistoriska värdena, säger Ulla-Britt.

Hon berättar att slitaget ökat märkbart de 3–4 senaste åren. Det beror bland annat på att mountainbikar körs på stigarna och gör djupa spår med sina grova däck.

– Stenar och rötter kommer fram och stigarna blir bredare och bredare. Cyklisterna får bara köra på grusvägarna och ryttare får bara använda de markerade ridvägarna. Det handlar både om slitage och om att inte störa och skrämma dem som vandrar.

Tinnerö är inte bara ett naturområde – det är också ovanligt rikt på fornlämningar, framför allt från järnåldern men också från sten- och bronsålder. Pär Hallinder, arkeolog och tidigare chef för länsmuseet, är med på vår promenad och han pekar på en stig som går rakt över en järnåldersgrav.

– Fornlämningar nöts ner. Folk har ingen aning om vad de kör över med sina cyklar. Jag har också sett att det plockats stenar från ett bronsåldersröse för att göra eldstäder. Att flytta stenar från en fornlämning är olagligt, påpekar han.

Det finns fem iordninggjorda grillplatser på Tinnerö. Att elda någon annanstans är inte tillåtet, men på många håll i reservatet syns rester av eldstäder.

– I fjol var det flera som använde engångsgrillar direkt på det torra gräset. Jag är rädd för en storbrand, säger Ulla.

Skadegörelse av grillplatserna är ett annat problem, liksom stölder av både ved och grillgaller.

Nyligen stängdes de flesta bilvägar på Tinnerö av med grindar.

– Att slippa biltrafiken är väldigt uppskattat av dem som vistas här. Men tyvärr kommer fyrhjulingarna förbi grindarna och vi har problem med sådana som kör race härinne, berättar Ulla-Britt.

Reservatsreglerna finns på skyltar och informationsblad vid varje infart till Tinnerö.

Cyklar river upp djupa spår i terrängen.
Cyklar river upp djupa spår i terrängen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!