Vad händer med ekarna vid Rosenkällasjön och Viggeby?

Kommunen har medvetet skadat några ekar vid Rosenkällasjön och i Viggeby. Men skadegörelsen har ett livsviktigt ändamål.

Flaskan som är kopplad till trädet fungerar som en fälla för att kommunen ska se vilka arter som väljer att bosätta och reproducera sig i håligheterna.

Flaskan som är kopplad till trädet fungerar som en fälla för att kommunen ska se vilka arter som väljer att bosätta och reproducera sig i håligheterna.

Foto: Privat

Linköping2021-05-01 17:00

Ekar trivs inte när det blir för igenväxt. I täta lövskogar föryngrar sig inte eken över huvud taget. 

I många områden är det brist på äldre ekar som är livsviktigt för vissa arter. 

Kommunen och länsstyrelsen försöker nu skynda på åldrandet i fyra ekar i Linköping.

– Vi vill ge de yngre ekarna samma kvalitéer som de äldre och har sågat ut en tårtbit från stammen och satt tillbaka barken, säger Anders Jörneskog, kommunekolog på stadsmiljökontoret. 

– Vi har alltså medvetet skadat ekarna så att de bildar håligheter, savflöden och död ved vilket är mycket viktigt för många sällsynta eklevande insekter.

Flaskan fungerar som en fälla för att kommunen ska fånga upp och se vilka arter som väljer att bosätta och reproducera sig i håligheterna. 

– Flaskorna ska sitta uppe hela sommaren för att vi ska kunna utvärdera vilka arter som koloniserar i träden.

Hoppas man på någon speciell art?

– Nej, det är för tidigt att säga. Den här åtgärden måste utvärderas, säger Anders Jörneskog.

Åtgärden är av många i det stora EU-projektet Life Bridging the gap där 30 skyddade ekområden i sydöstra Sverige restaureras.

Projektet startade i oktober 2016 och pågår till september 2022. Syftet är att skydda och utveckla värdefulla ekmiljöer. 

Budgeten ligger på 80 miljoner kronor och nästan 60 procent är finansierat av EU. Naturvårdsverket bidrar med 15 miljoner Resten av finansieringen står länsstyrelserna Östergötland, Blekinge, Kalmar och Linköpings kommun för. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!