Bara i enstaka kommuner i landet har föräldrar tagit ut mer vab.
I hela Sverige har antalet vab-dagar ökat med en halv dag per barn jämfört med 2012. Det innebär att föräldrar i snitt tagit ut fyra dagar vab. Siffrorna för Linköping ligger precis under genomsnittet, från 3,4 dagar till 3,9.
Utvecklingen ser ungefär lika ut bland de flesta östgötakommunerna, drygt 3,5 dagar 2012 som sedan ökat till ungefär fyra dagar. Boxholm utmärker sig genom en ökning från 3, 5 dagar till fem.
– I en liten kommun räcker det med att några barn varit extra mycket sjuka för att siffrorna ska skjuta iväg så jag tycker inte att man kan dra några växlar på den ökningen, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.
Arbetsmarknaden påverkar
Han menar också att det finns ett samband mellan hur arbetsmarknaden i en kommun ser ut och hur mycket föräldrarna vabbar.
– Hög arbetslöshet påverkar, liksom om det finns många egna företagare. Finns det många som har ett jobb som går att utföra hemma, påverkar det också.
Rekordet beror på, enligt Niklas Löfgren, att virusinfektioner slog till i större omfattning än vanligt förra året och att vab-appen har gjort det enklare för föräldrar att ansöka om ersättning. Att vab-intyget tagits bort har också förkortat och förenklat ansökningsförfarandet, tror Niklas Löfgren.
Orkade inte med blanketter
– Vi ser att det är många fler som fullföljer sina ärenden och begär ersättning. Tidigare var det många som anmälde sjukt barn men sedan inte fullföljde, man orkade inte hålla på med blanketterna och struntade i ersättningen.
Han tycker att det är bra att försäkringen används i den omfattning och som det var tänkt från början.
Är ni säkra på att ökningen av vab-dagar inte beror på att föräldrarna fuskar mer?
– Ja vi är säkra. Vi har gjort 160 000 fördjupade kontroller förra året och inte märkt något ökat fusk.
Många tar med sig jobbet hem när barnen är sjuka, hur ser Försäkringskassan på det?
– Det är upp till arbetsgivaren men man kan ju inte få både lön och ersättning från Försäkringskassan. För att underlätta vabbandet kan föräldrarna dela upp dagen. Det går att själv ta ut en halv dag och överlämna den andra halvan till exempelvis någon närstående, säger Niklas Löfgren och tillägger:
– Föräldraförsäkringen finns ju för att det ska vara möjligt att ha jobb och samtidigt kunna ta hand om sina barn. Det borde ligga i alla arbetsgivares intresse att man kan vårda sina barn utan att man känner sig pressad.
Minskar risken
Att Försäkringskassan gjort det enklare att ansöka om ersättning tror han minskar risken för att sjuka barn kommer till förskolorna. Pressen på föräldrarna minskar.
Tar du själv ut vab-dagar ibland?
– Inte nu längre, men det var en period i livet då jag ofta fick göra det. Jag minns att jag tyckte det var jobbigt och att jag hellre ville jobba.
Försäkringskassan ger följande tips inför ”vabruari”.
•Ladda ner vab-appen till smarta mobiler.
•Vabba varannan dag.
•Planera utifrån arbetsuppgifter och aktiviteter vem som ska vabba de närmaste dagarna.
•Tvätta händerna med tvål och vatten, före måltid, efter toabesök och efter utelek. Hjälp gärna de mindre barnen med detta.
•Hosta/nys i armvecket eller i en pappersnäsduk .
•Utelek minskar risken för luftburen smitta.