Sverigedemokraterna lämnade på torsdagen in en begäran om misstroendeomröstning mot Stefan Löfven (S) och hans regering. Omröstningen sker på måndag. Kristdemokraterna, Moderaterna och Vänsterpartiet ställer sig bakom misstroendet.
Om regeringen fälls kan Löfven antingen begära att få entledigas som statsminister eller utlysa extraval.
Precis som Stefan Löfven är Kristina Edlund, Socialdemokraternas gruppledare i Linköping, starkt kritisk till de fyra partiernas vägval.
– Det är allvarligt och oansvarigt att gå fram med detta mitt i en pandemi och en ekonomisk kris. Det är en ohelig allians som riskerar att kasta Sverige in i en regeringskris, säger Edlund.
V:s skäl till att överge Löfven är ett omdebatterat utredningsförslag om fri hyressättning i nyproducerade bostäder.
– Det är väldigt enkelt. Vi drar ett streck i sanden när det gäller nej till marknadshyror. Det är en avgörande fråga för medbestämmande på bostadsmarknaden, säger Jessica Eek, gruppledare för Vänsterpartiet i Linköping.
Men om alternativet blir en SD-stödd högerregering?
– Rent krasst är det värt risken att få en högerregering för att stoppa den högervridning som S-regeringen är inne på gällande bostadsmarknaden, säger Eek.
Tror du det blir extraval?
– Nej. Det är alldeles för mycket som står på spel. Jag tror att S är redo att förhandla.
Kristina Edlund är förvånad över Vänsterpartiets agerande – samtidigt säger hon att det finns många och starka röster mot fri hyressättning även inom S.
– I sakfrågan kommer vi som parti aldrig att acceptera marknadshyror. Men här handlar det om en överenskommelse för att få landet i balans. I en koalition får man ge och ta.
Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande i Linköping, är inte förvånad över att hans kolleger på riksplanet väljer att gå fram med ett misstroende.
– Nej, vi pratar om ett socialdemokratiskt parti som under lång tid tvingats kompromissa med sin egen politik för att hålla sig kvar vid makten. Däremot är jag förvånad över att V väljer att spela ut det här kortet nu och riskera att få en högerregering.
Är inte tidpunkten illa vald?
– Regeringen har totalt misslyckats med löftet att ge oss lägre arbetslöshet och Sverige ligger i topp i Europa när det gäller skjutningar. Då finns det inget sådant som lämplig tidpunkt, säger Borg.
Vad skulle du säga om en högerregering, beroende av stöd från SD?
– Jag är ingen förespråkare av att sätta sig i en regering med SD. Däremot kan jag tänka mig samarbete med vilka partier som helst för att få stöd för Moderat politik.