Kritiken mot det som i folkmun kommit att kallas en angiverilag har varit hård. Flera yrkesgrupper som lärare, socialarbetare och sjukvårdspersonal har protesterat och det finns även såväl regioner som kommuner som har förklarat att om en sådan lag skulle komma, avser man inte att följa den.
Nu tar Vänsterpartiet och Miljöpartiet upp frågan i Linköping, genom att lägga ett så kallat nämndinitiativ där man vill att Linköping tar ställning mot en "angiverilag" eller informationsplikt som det står i direktiven till en utredning.
Men kommunstyrelsen ser ut att avslå.
Skrämmande att styret i Linköping inte vågar ta ställning till en angiverilag, anser oppositionsrådet Sofia Frithioff (V).
Att skälet för avslag är att det ännu inte finns ett förslag till beslut från regeringen håller inte, menar hon och Maria Moraes, gruppledare för Miljöpartiet.
– Vi tycker att det är viktigt att kommunen redan innan det finns ett förslag, markerar att man ser med oro på utredningen, säger Maria Moraes.
Att leva papperslös är att leva i en utsatt situation. Något de båda är medvetna om. Men sådant hanteras inte genom att tvinga olika yrkesgrupper att ange skolbarn, gravida eller äldre, menar de.
– I dag finns man ändå med i samhället. Man har rätt att gå i skolan, och få sjukvård. Med en angiverilag kommer utsattheten att bli total, säger Sofia Frithioff.
– Att leva som papperslös med en angiverilag kommer att innebära en dubbel utsatthet och det drabbar särskilt barnen, säger Maria Moraes.
Hur ska man hantera att personer som inte har uppehållstillstånd ändå stannar kvar?
– Den frågan rör rikspolitik. Man måste titta på invandringspolitiken och Migrationsverket har blivit hårdare. Stora grupper från Irak och Afghanistan har fått nej till uppehållstillstånd. Men de kan helt enkelt inte återvända och det är då man blir papperslös, säger Sofia Frithioff.
Maria Moraes fyller i.
– Våra partier är också överens om att ingen människa är illegal.
Hur många som lever papperslösa i Linköping vet de inte. Frågan i sig gör ju att det av naturliga skäl är svårt att beräkna, konstaterar de.
Vilket ansvar har kommunen för de personer som lever här utan uppehållstillstånd?
– Enligt socialtjänstlagen har kommunen ansvar för alla som finns i kommunen, säger Sofia Frithioff.
Den så kallade angiverilagen skulle göra att kommunen inte bara bryter mot socialtjänstlagen, utan även mot skollagen och barnkonventionen, hävdar de.
– Ja, om lärare, sjukvårdspersonal, socialtjänst eller bibliotekarier i sitt kommunala uppdrag tvingas ange personer som de arbetar med, så får det ju den effekten, säger Maria Moraes.
Trots att oppositionen har majoritet i kommunstyrelsen ser ingen av dem någon chans att få genom sitt nämndinitiativ. För det behöver oppositionen vara enig.
– Vi vet att Sverigedemokraterna inte tycker som vi här, säger de.
Kommunstyrelsens ordförande, och företrädare för styret i Linköping, Kristina Edlund (S) säger att frågan är komplex.
– Så länge det inte finns något färdigt lagförslag kan vi inte ta ställning vare sig för eller emot, säger hon.
Hon vill inte gå ut och lova att all kommunal verksamhet ska undantas från anmälningsplikt.
– Det skulle i så fall innebära att vi inte anmäler om det exempelvis finns människor som befinner sig olagligt på svenska byggarbetsplatser.