V-ledaren om sci-fi och tredje kön

På fredagen kom Jonas Sjöstedt till Närcon. Kön av frågvisa unga ringlade sig lång efter att partiledaren talat klart.

–Jag tror att valdeltagandet blir högt bland unga, säger Jonas Sjöstedt.

–Jag tror att valdeltagandet blir högt bland unga, säger Jonas Sjöstedt.

Foto: Erik Windolf

Linköping2018-07-27 18:00

Trycket var högt under andra dagen på Nordens största cosplay-, spel- och seriefestival. Längs den långa gångbanan genom universitetsområdet i Valla ringlade sig folkmassan fram. Solen sken, och på en plats i skuggan stod professor Dumbledore från Harry Potter-universat. Någon stannade Han Solo från Star Wars för att ta en bild. En ganska stor skara hade vid ettiden dock sökt sig från gångbanan, nerför en slänt och fram till scenen på en gräsplätt som under Närcon fått namnet "Zen garden". Där modererade Sveroks förbundsordförande Anna Erlandsson ett samtal med Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Efter samtalet var det dags för publiken att ställa frågor. Och kön fram till scenen och mikrofonen blev snabbt lång.

Star Trek eller Star Wars? var första frågan. Svaret kom fort, det måste ändå vara Star Trek. Alla frågor handlade dock inte om populärkultur. Allt från förstatligande av skolan till möjlighet att vara fler än två att ingå i äktenskap var ämnen som avhandlades. Beskedet om att Vänsterpartiet vill snabbutreda möjligheten att införa ett tredje juridiskt kön var också något som diskuterades. En fråga som Jonas Sjöstedt talade om också när frågestunden var avslutad.

Varför kommer det här förslaget just nu?

– Det är en del i vår valplattform, men nu vill vi visa att vi är beredda att genomföra det ganska snabbt i mandatperioden. Det har gjorts i en rad länder, framförallt i Latinamerika och Asien. Det fungerar bra, och för många av de som är berörda så betyder det otroligt mycket att ett tredje kön erkänns. Att man inte är traditionell man eller kvinna. Det föds också ett antal barn i Sverige varje år som har en oklar könsidentitet, och vi tycker det är viktigt att man ser dem.

Efter talet kom många fram för att ta selfies, men också prata politik, med partiledaren.

– Jag tycker det är kul att det finns ett otroligt politiskt intresse och kunskap bland ungdomar, säger Jonas Sjöstedt.

Och hur ska man nå dem som röstar för första gången?

– Såhär, genom att vara där de är och att prata med dem. Genom att ta frågorna på allvar. Jag tror att vi kommer få ett högt valdeltagande, inte minst bland ungdomar.

Du har skrivit böcker tidigare. Finns det någon möjlighet att det kommer en fantasybok från dig?

–Nej, fantasy klarar jag inte att skriva. Men någon gång i framtiden ska jag skriva fler böcker. Och inte bara historia utan fiction också.

Många ville fotograferas tillsammans med partiledaren.
Många ville fotograferas tillsammans med partiledaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!