Videon är inte längre tillgänglig
Gratis parkering på jobbet är en löneförmån och ska enligt Skatteverket förmånsbeskattas. Region Östergötland valde därför att börja ta betalt för parkeringsplatserna av de anställda.
På så vis går Skatteverket miste om intäkter. Istället blir det regionen som får in runt fem miljoner kronor som sjukvårdspersonalen kommer att få betala för att parkera.
Nedröstad
Det Vänsterpartiet försökte göra var att få igenom ett undantag så att det skulle vara gratis för personalen att parkera på natten.
– Jag tyckte nog att vi fick många med oss under den del av sammanträdet när vi diskuterade, framför allt från M och KD, men sen när vi fattade beslut så var det inte alls på det sättet, säger Malin Östh som är Vänsterpartiets enda ledamot i regionstyrelsen.
Region Östergötland styrs av en koalition bestående av S, C, L och MP. Oppositionen består av M, KD, SD och V.
Vänsterpartiets argument för att låta nattpersonalen parkera gratis handlade om att det finns gott om plats på natten, det ökar tryggheten att kunna ta bilen och det faktum att det går få bussar på nätterna.
Ilska
Parkering är uppenbarligen ett ämne som engagerar folk mer än annat. Efter att Corren skrivit om förslaget fylldes kommentarsfälten på Facebook. Många ser det som självklart att det ska vara gratis, andra påpekar att de flesta måste betala för sig.
"Jag betalar 950 kr/månad för att parkera i ett p-hus, jag jobbar på en vårdcentral i centrala Linköping och bor 2,5 mil från Linköping med dålig bussförbindelse... Ganska surt det med", skriver till exempel en kvinna.
En annan hade motsatt åsikt.
"Som vanligt när det gäller vårdpersonal inga förmåner där inte. Ett enkelt tips till er styrande för att få personal inom vården höj löner bättre arbetsvillkor och skippa detta med parkeringsavgifter. Fruktansvärt korkat."
Förutom att en gratis parkering måste förmånsbeskattas var regionstyrelsens argument att en gratis parkering tenderar att locka folk att köra bil. När det kostar hoppas de att fler ska cykla eller åka kollektivt.
För att blidka de anställda beslutades också att pengarna som kommer in ska gå tillbaka till medarbetarna genom att friskvårdsbidraget höjs med 500 kronor.