I Linköping har barnantalet i kommunens förskolor diskuterats i många år. Det är för det mesta i termer om att det är proppfullt. Politiker – både röda och blå – vill istället fokusera på termen grupp istället – för det vanliga – avdelning i förskolan. Här har Linköping lyckats bra. Enligt SCB:s siffror är antalet barn i grupperna 8,3.
Men det här visar inte på något sätt sanningen, menar Jessica Eek och kallar det hela en semantisk sumpmark.
I fullmäktiges talarstol ifrågasatte hon varför politikerkollegerna i fullmäktigesalen ser saken så annorlunda än den personal som finns ute i verksamheterna. I verklighetens förskola är det väldigt många barn på samma ställe de tider när gruppverksamheten är avslutad, konstaterar hon efter att ha läst upp ett brev från en förskollärare.
Vänsterpartiet vill ha minskade barngrupper – man har tidigare nämnt 15 barn som max – och menar att det betyder en lugnare miljö, bättre pedagogik, begränsning av smittor och en bättre arbetsmiljö för personalen.
Jakob Björneke (S) ordförande i barn- och ungdomsnämnden sa i sin tur att även om Linköping gjort mycket i förskolan så finns det fortfarande mycket kvar. Däremot svarade han inte direkt på hennes påstående om att det under stora delar av dagen är många barn på samma ställe. Istället tog han fasta på gruppsiffrorna.
– Vi har lyckats bra i Linköping och de siffror som finns är från SCB, sa han
Kristdemokraten Liselotte Fager välkomnade motionen och sa:
– Vi måste erkänna att det är lurendrejeri och säga att det är 8,3 barn. Frågan måste diskuteras.
Barn- och ungdomsnämndens förre ordförande Catharina Rosencrantz (M) höll med Jessica Eek i sak och erkände att det handlar om begreppsförvirring.
– Majoriteten, både i dag och tidigare har haft fokus att jobba med smågrupper. Det här är en resa för förskolan som är van vid avdelningsbegreppet. Man finns i två system samtidigt, sa hon.
Utbildningskontoret skriver å sin sida att frågan om ett maxtak i antal barn, är mera komplex än att bara fastställa exakt hur många barn som ska finnas i varje grupp. Det handlar om "barngruppens sammansättning av individer, personalens kompetens, personaltäthet, lokalernas utformning och arbetssätt påverkar barnens förutsättningar för ett livslångt lärande". Utbildningskontoret skriver vidare att det inte i forskningen finns ett fastställt exakt tal för antalet barn i en barngrupp.
Fullmäktige gick på den linjen och motionen avslogs.