Reformen är beslutad – och till stor del – finansierad av regeringen. I Linköping jobbar man nu på att ta första karriärsteget i reformen genom att anställa så kallade förstelärare. I förslaget finns ingår också karriärtjänsten lektor, men det kräver, enligt bildningschefen Tommy Johansson, lite mera förberedelser.
Bra reformBarn- och ungdomsnämndens ordförande Catharina Rosencrantz (M) är mycket positiv till förändringen och tror att Linköping har hittat en bra modell för att genomföra reformen.
Totalt handlar det om sexton tjänster fördelade på tio tjänster på grundskolan och sex tjänster på gymnasiet första året.
Reformen har, enligt Rosencrantz, ett tydligt utvecklingsperspektiv där syftet är att utveckla både undervisningen och verksamheten. Men den som en gång fått en karriärtjänst kan inte luta sig tillbaka, tjänsterna är nämligen tidsbegränsade till tre år.
– På det sättet hoppas vi på en möjlighet för flera att söka. Men det är också fritt att söka om "sin" tjänst igen, för den som vill.
Måste anställa flerI Linköping är målet att en förstelärare ska undervisa sextio procent av sin arbetstid och ägna resterande fyrtio procent åt att coacha, leda projekt eller initiera pedagogiska samtal.
2014 kommer antalet karriärtjänster utökas till att bli totalt cirka trettio tjänster. Hur det blir efter det blir en senare fråga.
Införandet av karriärtjänster innebär att kommunen har ett behov av att rekrytera tolv lärare för att kompensera för den del av undervisningen som förstelärarna inte längre ska göra.
Än så länge gäller bara karriärtjänsterna för lärare på grundskola och gymnasium.
– Men det vore spännande att få en motsvarande möjlighet för förskolan som står inför väldigt stora pedagogiska utmaningar, säger Catharina Rosencrantz.
Den statliga ersättningen för reformen motsvarar en löneökning med 5 000 kronor i månaden. Utöver detta är tanken att koppla det till ett lokalt avtal som kan ge ytterligare 2 000 kronor.
Nytt grepp för höjd lönKritik har förts fram från lärarhåll att lönehöjningen inte kommer alla lärare till del. Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas riksförbund, har tidigare svarat på kritiken och sa då:
– Vi måste ta till nya grepp för att höja lönenivån för lärare. Börjar man höja för vissa så sätter man stor press på arbetsgivaren att höja också andra lärares löner.