Enorma utsläpp av växthusgaser är ett av de mer bekymmersamma fotavtryck som vi gör på vår jord. Här brukar Sverige slå sig för bröstet och hävda att vi är ett av de få länder vars utsläpp av växthusgaser har minskat under de senaste decennierna. Minskningen på omkring tio procent är korrekt - om man bara mäter utsläpp som sker i landet.
Stor import
Men det är inte ett särskilt rättvisande sätt att räkna.
- Sverige tillhör en grupp rika länder som har en stor import. Svenskarnas livsföring skapar alltså stora utsläpp av växthusgaser i andra länder, säger Katarina Axelsson, projektledare på Stockholm Environment Institute, SEI.
Enligt den officiella utsläppsstatistiken släpper en genomsnittlig svensk ut 7,3 ton koldioxidekvivalenter per år.
Men om man räknar de konsumtionsbaserade utsläppen, som även innefattar importerade växthusgasutsläpp, så visar siffror från SEI att utsläppen är nästan dubbelt så höga, 14,2 ton per svensk och år.
Ökning med nio procent
I en rapport från Naturvårdsverket pekar man på att svenskarnas utsläpp med det här sättet att räkna inte alls har minskat.
Tvärtom har växthusgasutsläppen ökat med nio procent under perioden 2000-2009. Svenskarna gör grönare val och satsar på energieffektiv teknik, men klimatvinsten äts upp av en ständigt ökande konsumtion.
Linköpingsborna släpper ut förhållandevis lite växthusgaser på hemmaplan, 5,5 ton per person och år.
Det beror bland annat på en väl utbyggd fjärrvärme och vår satsning på biogas.
Men om man räknar med de utsläpp som vi skapar i andra länder blir siffran helt annorlunda; 13,5 ton per person och år.
Allt pekar på att Naturvårdsverkets slutsats gäller även för Linköping: invånarnas klimatpåverkan har ökat under det senaste decenniet.