Utsattes för rasistiskt skämt i vallokalen

Jyothi Svahn såg fram emot valdagen då hon skulle jobba som röstmottagare. Men upplevelsen blev inte alls som hon hade tänkt sig.

Under valdagen blev både hon själv och flera röstande utsatt för diskrininering, i röstlokalen, säger Jyothi Svahn som arbetade som röstmottagare/rösträknare  i Linköping under valdagen.

Under valdagen blev både hon själv och flera röstande utsatt för diskrininering, i röstlokalen, säger Jyothi Svahn som arbetade som röstmottagare/rösträknare i Linköping under valdagen.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2018-09-11 19:00

Nyinflyttad i Mjölby och nybliven östgöte. Jyothi Svahn ville hjälpa till med valet i sina nya hemtrakter. Hon valde att för första gången arbeta som röstmottagare i ett valdistrikt i Linköping på valdagen. Väl där upplevde hon missförhållanden.

– Bland personalen som hade tillsatts under söndagen, männen framför allt, fanns en jargong med en nedlåtande ton mot en del av grupperna som utgör väljarna. Jag uppfattade det som att de var mycket mer service minded när det kom till grupper av väljare som kanske inte var avvikande, säger Jyothi Svahn.

Innan en person kan få uppdrag som röstmottagare erbjuder kommunen en utbildning på två timmar. Bor man inte i kommunen, eller har svårt att komma till utbildningslokalen så genomgår man en kurs på internet som Valmyndigheten står bakom. På den utbildning som Jyothi Svahn gått inför valet fick hon lära sig att de inte fick påverka väljarna i deras val.

Jyothi Svahn uppfattade att röstmottagare i lokalen som hon arbetade i betedde sig annorlunda mot vissa av väljarna, och pratade bakom ryggen på dem. När en kollega även skämtade på Jyothi Svahns egen bekostnad fick hon nog. När arbetsgruppen upptäckte att Jyothi Svahn och kollegan hade samma yrke drog kollegan ett skämt om hennes hudfärg, och alla skrattade med, förutom Jyothi själv.

– Jag kände bara, vad fan är det här. Ska jag behöva ta det här på valdagen också, när det handlar om demokrati och att verkligen värna om samhället. Det är väl det hela valet går ut på, säger hon.

Ordföranden för vallokalen var inte där då, men Jyothi Svahn gick och berättade vad som hade hänt. Senare kom mannen som fällt kommentaren och bad henne om ursäkt.

– Jag pratade med mannen om det här. Han sa att det var ett skämt, men om hon uppfattade det på annat sätt skulle han be om ursäkt, säger Björn Lindell, ordförande för valdistriktet i kommunvalkrets Linköping Nordväst.

Att fler personer skulle varit inblandade i den händelsen har han ingen uppfattning om.

– Nej, av det hon sa så fick jag intrycket av att det rörde sig om en händelse mellan henne och den här mannen.

Han tillägger också att han inte ständigt var i lokalen under söndagen.

– Totalt var jag nog borta i cirka fyra timmar, säger Björn Lindell.

Jyothi Svan tycker att det var bra att mannen bad om ursäkt men säger också att hon tyckte det kändes jobbigt att vara den som måste upprätthålla det goda samtalet med honom efteråt.

– Det låg på mig att låtsas som att allt är bra, fast jag kände mig väldigt obekväm.

Jyothi Svahn berättar också om situationer under valdagen, där väljare som inte pratade svenska frågade om det stod Sverigedemokraterna eller Socialdemokraterna på valsedeln. Enligt Jyothi Svahn, tyckte männen detta var jättekul och skrattade länge åt det. Hon tror att männens handlingar beror på att de inte vet vad normkritik är eller hur förtrycket av minoriteter ser ut. Hade de vetat det hade samtalet sett annorlunda ut, säger hon och tycker att man ska ha strategier för detta inför nästa val.

Efter hennes upplevelse kände hon att hon behövde dela med sig av sina erfarenheter. Hon skrev ett mejl till valmyndigheten där hon förklarade det som hänt och föreslog en förändring av utbildningen för röstmottagare.

– De svarade att de skickade det vidare till Linköpings kommun, så vi får väl se om något mer händer, säger Jyothi Svahn som efter det lade upp mejlet på Facebook och Instagram för andra att läsa.

Att det gått till i vallokalen som Jyothi Svahn beskriver är inget som Björn Lindell känner till.

– Hon sa i alla fall inget om detta till mig, säger han.

På valkontoret i Linköping har man ännu inte fått Jyothi Svahns mejl. Totalt sett har det kommit något enstaka mejl med klagomål som vidarebefordrats från Valmyndigheten.

– Det rörde praktiska saker om en lokals lämplighet, säger Julia Larsson på Linköpings kommuns valkontor.

Bättre utbildning för röstmottagare, efterlyser Jyothi Svahn.
Bättre utbildning för röstmottagare, efterlyser Jyothi Svahn.
Röstmottagare

Alla röstmottagare måste genomgå en obligatorisk utbildning för att få arbeta som röstmottagare.

Arbetet kräver ett hjälpsamt och vänligt sätt och ställer höga krav på noggrannhet. Röstmottagaren ska medverka till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert.

Kontakta din kommun om du är intresserad av att arbeta som röstmottagare.

Källa: Valmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!