Frågan om Ostlänken är just nu ännu snårigare än vanligt.
En del av Trafikverket håller som bäst på att planera dragningen av Ostlänken mellan Järna och Linköping. För Linköpings del utreds fem möjliga korridorer – fyra centrala och en längs E4. Två av förslagen går i tunnlar under staden.
Vid sidan av detta har en annan del av Trafikverket fått regeringens uppdrag att utreda nya stambanor för höghastighetståg för sträckorna Stockholm–Göteborg och Stockholm–Malmö. Däri ingår Ostlänken. Uppdraget går ut på att ta fram förslag på hur de nya stambanorna kan byggas för högst 205 miljarder kronor (i 2017 års prisnivå), i stället för uppemot 240 miljarder som de senaste uppskattningarna pekat mot.
Trafikverket presenterar nu tre förslag. Alla bygger på att Linköpings station placeras utanför staden. Detsamma gäller stationerna i Norrköping, Jönköping och Borås. Vagnhärad är struket i alla förslag, Nyköping i två. Skillnaderna i övrigt handlar främst om kopplingarna mellan höghastighetsbanan och den gamla stambanan.
På måndagen hade Trafikverket ett digitalt möte med kommuner och andra berörda längs sträckan Stockholm–Göteborg. Kommunalrådet Niklas Borg (M) representerade Linköping och han protesterade mot förslaget att lägga Ostlänken och resecentrum utanför staden.
– Vi har ju sedan tidigare en överenskommelse med staten om en central dragning genom staden. Jag tänker dels på Sverigeförhandlingen, dels på det handslag som gjordes 2017 mellan Trafikverkets generaldirektör och min företrädare Kristina Edlund (S), säger Niklas Borg.
– Jag betonade också hur viktigt det här är för Linköpings stadsutveckling. Vi har under lång tid planerat för en station på Kallerstad/Stångebro och lagt ner mycket pengar på att köpa upp mark för att förbereda den, fortsätter han.
En extern dragning för Ostlänken skulle innebära en tvåstationslösning för Linköping, med längre och krångligare pendling. Det skulle göra att fler väljer bilen och färre åker kollektivt, menar Niklas Borg.
Trafikverkets besparingsförslag ska redovisas för regeringen i februari. Niklas Borg vill se det mer som ett hypotetiskt exempel än ett verkligt förslag.
– Planeringen av Ostlänken fortgår ju som tidigare, med de fem korridorerna. Det är bekymmersamt att Trafikverket har så här dubbla budskap. Det är också förödande för Linköpings utveckling att de tar sådan tid på sig. De många korridorerna gör att det är många områden vi inte kan utveckla.
Är du orolig för att Ostlänken aldrig blir av?
– Nej, Ostlänken är ju beslutad i riksdagen och finns med i nationell plan. Däremot kan jag känna oro för resten av höghastighetsnätet till Göteborg och Malmö.
Gör besparingskraven att en tunnellösning i Linköping blir mindre sannolik?
– Nej, de frågorna bör man hålla isär. Jag utgår ifrån att vi får ett beslut om en central dragning genom staden. När vi väl har kommit dit får vi se vad prislappen för en tunnel landar på. En sådan skulle kommunen behöva medfinansiera och det får vi ta ställning till när vi vet priset, säger Niklas Borg.
Om Trafikverket vill bygga en extern station – kan kommunen stoppa det?
– Det är klart att vi i vår verktygslåda har möjligheter att göra arbetet enklare eller svårare. Men vi förutsätter att man från statens sida är beredd att hålla de överenskommelser vi har gjort tidigare.