Utredning ändrar inget för Berzaneleven

Skolinspektionen markerar mot Linköpings kommun att rutiner kring samverkan måste ses över efter det så kallade "Berzanfallet". Kommunens egna redovisning säger att inga juridiska fel har begåtts.

Elevens mamma, Susanna Kellgren Lundberg, är besviken över att Skolinspektionens beslut inte innebär ett nytt besked kring hennes sons skolgång.

Elevens mamma, Susanna Kellgren Lundberg, är besviken över att Skolinspektionens beslut inte innebär ett nytt besked kring hennes sons skolgång.

Foto: Julia Djerf

Linköping2020-11-26 19:00

– Jag tycker det är en enkel lösning för alla, ingen vill bråka med någon. Det är som att Skolinspektionen säger att "Det här blev inte bra, men låt gå för den här gången bara ni inte gör om det". För mig är det en sorts ickesvar, säger Susanna Kellgren Lundberg.

Hon är mamma till den elev som för två år sen knivhöggs på Berzeliusskolans skolgård. Hur en skola och kommun ska eller bör hantera en situation där brottsoffer och förövare riskerar att mötas i skolans lokaler har varit en omdiskuterad fråga under hösten – både på tjänstemannanivå och politiskt. Efter många turer valde den 15-åriga eleven på Berzan att byta skola för att komma bort från en miljö där han inte kände sig trygg.

undefined
Här platsen där knivbråket skedde mellan de två pojkarna 2018.

Susanna Kellgren Lundberg anmälde Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen och Social- och omsorgsförvaltningen till Skolinspektionen. Kritiken handlade både om skolplaceringen av eleven som knivhögg och hur situationen som har uppstått i samband med den har hanterats. Myndigheten lämnade ärendet vidare för utredning av huvudmannen själv, det vill säga Linköpings kommun. Nu har Skolinspektionen följt upp kommunens redovisning och meddelat att ärendet kan avslutas då det framgår att klagomålet har utretts.

Linköpings kommun uppger att visst informationsutbyte mellan förvaltningarna hade varit att föredra för att undvika att de två eleverna skulle hamna på samma skola. Skolinspektionen skriver att det "onekligen blev mycket olyckligt" för den brottsutsatta eleven på grund av att samverkan mellan socialtjänst och skola inte fungerat. De förutsätter att rutinerna ses över för att inte äventyra elevers rätt till trygghet i framtiden.

– Eftersom det inte får hända igen så antar jag att det är nån typ av fel som har gjorts, men vi upplever att förvaltningarna bara skyller på varandra, säger Susanna Kellgren Lundberg och fortsätter.

– Vi skulle vilja att sonen erbjuds att komma tillbaka till Berzan med en garanti om att båda eleverna inte kommer träffa på varandra – oavsett vuxennärvaro. Men då min son redan flyttat på sig så verkar alla tycka att situationen är löst.

Magnus Johansson, enhetschef för Berzeliusskolan bekräftar att huvudmannens redovisning till Skolinspektionen och det vändande svaret inte ändrar kommunens syn på att låta gärningspersonen gå kvar på skolan.

– Det som gäller är samma svar som vi har lämnat, det vill säga att det behöver skapas en bättre kommunikation mellan olika myndigheter.

Kan man tolka det som att kommunen har brustit i samverkan?

– Brustit, nej. Vi menar att en samverkan mellan skola och socialtjänst behöver förbättras.

Kommunen har inte gjort något fel alltså?

– Rent myndighetsmässigt så har det inte begåtts något fel, svarar Magnus Johansson.

På förvaltningsnivå så har ett arbete inletts med uppdrag att se över hur just en förbättrad samverkan skulle kunna se ut – som vilka rutiner som gäller kring vilken information som ska delas mellan socialtjänst och skola. När det arbetet ska vara färdigt är oklart.

Grundskoleelevens mamma anmälde också båda förvaltningarna till Justitieombudsmannen för att få hanteringen av fallet granskad. I ett beslut meddelar JO att: "Det som har förts fram ger inte anledning för någon åtgärd eller uttalande" och därmed kommer inte ärendet att utredas vidare.

"Berzanfallet"

25 sept 2018: En elev på Berzeliusskolan knivhuggs i samband med ett bråk. En 14-årig pojke grips misstänkt för brottet och omhändertas av sociala myndigheter.

Okt 2020: Offret får veta att den andra pojken äter lunch på Berzan. Anpassningar erbjuds, men offret känner sig otrygg och byter skola.

Fallet väcker politiskt engagemang både lokalt och på riksnivå.

Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltning och Social- och omsorgsförvaltning ser över sina rutiner för förbättrad samverkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!