Utökad bergtäkt oroar grannarna

Svevia vill utöka bergtäkten i Stora Aska och pumpa bort mer grundvatten. Det har fått grannarna att oroa sig för sina brunnar.

Peter Raners och Kjell Dahlqvist oroar sig för utvidgningen av bergtäkten. "Vi får ingen information om vad som händer", säger Kjell.

Peter Raners och Kjell Dahlqvist oroar sig för utvidgningen av bergtäkten. "Vi får ingen information om vad som händer", säger Kjell.

Foto: Åke Alvin

Linköping2019-09-05 06:00

Bergtäkten i Stora Aska utanför Slaka har varit i drift i drygt 20 år. Svevia har ansökt om tillstånd för ytterligare tio år, något som tas emot med oro bland de närboende.

– Ibland skakar det rejält när de spränger. Sist vibrerade det så mycket att ett glas föll ner från en hylla och gick i kras, berättar Peter Raners som bor i utkanten av Slaka.

Men det är inte sprängningarna som bekymrar mest, utan att Svevia pumpar bort grundvatten från bergtäkten. 35 personer har skrivit under en protestlista.

– Vi är oroliga för att brunnar ska sina och att grundvattnet ska bli förorenat av sprängämnena, säger Peters granne Kjell Dahlqvist.

Behandlingen av Svevias ansökan är inne i sitt slutskede. Mark- och miljödomstolen väntas ge besked i slutet av oktober.

I dag ligger täktbotten ungefär 30 meter under grundvattennivån. I sin ursprungsansökan ville Svevia gå ner ytterligare 15 meter, men det är inte längre aktuellt. Nu vill bolaget i stället utöka täkten åt sidorna, framför allt åt sydost i riktning mot Rosenkällasjön.

Svevia räknar med att behöva pumpa bort ungefär nio liter grundvatten i sekunden, vilket motsvarar drygt 280 000 kubikmeter om året – ungefär dubbelt så mycket som idag.

– Det kommer att innebära en lokal grundvattensänkning, men det finns inga brunnar inom det område som påverkas, säger Örjan Wennman, råvaruansvarig på Svevia region öst.

Wennmans uppgift grundar sig på en utredning som gjorts av analysföretaget WSP, en utredning som SGU och länsstyrelsen stöder i sina remissyttranden.

– Vi har ett kontrollprogram med borrade hål i marken för att följa hur grundvattnet påverkas, säger Wennman.

Hur är det med risken för att grundvattnet förorenas av sprängämnen?

– Det lutar ju ner mot pumphålet, så vattnet rinner dit. Vattnet renas sedan i en sedimentationsdamm innan det släpps vidare ut i Tinnerbäcken. Det blir en del kväve i utsläppen, men inte mer än från en åker i samma storlek.

Örjan Wennman berättar att genomsnittssvensken förbrukar 9,5 ton berg om året. I Linköpings kommun går det åt 175 ton sten i timmen.

– Bergtäkten i Stora Aska är väl belägen, för det blir korta transportsträckor och därmed mindre utsläpp av bland annat koldioxid. Berget har också bra kvalitet och går att använda till flera ändamål – asfalt, betong och anläggningar som till exempel järnväg.

Om Svevia får tillståndet för tio år ser det, enligt Wennman, i dagsläget ut som att det blir den sista perioden. Sedan ska täkten förvandlas till badsjö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!