Utnyttjade stenläggare upprör politiker

Correns artiklar om István och Simeon, som utnyttjades som stenläggare av människohandlare, har upprört den östgötske riksdagsmannen Johan Andersson (S). Nu kräver han att arbetsmarknadsministern reagerar.

LINKÖPING2011-11-09 06:30

- Ingen tycks göra något åt det här problemet. Jag vill veta vad ministern tänker göra nu, säger Johan Andersson, ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Efter att ha läst Correns artiklar om de brittiska och irländska firmorna som utnyttjar östeuropeiska arbetare som stenläggare i Sverige, med lögnaktiga löften om bra lön och bra arbeten, lämnar Johan Andersson nu en skriftlig fråga till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M).

"Ger mig inte"

Han skriver: "I ett flertal artiklar redovisar Östgöta Correspondenten omänskliga villkor för utländsk arbetskraft inom stenläggningsbranschen i länet. Ett flertal av de intervjuade personerna har lurats till Sverige med löften om goda förtjänster som sedan helt har uteblivit. Min fråga till statsrådet (Hillevi Engström, reds anm) är: Vilka konkreta förslag avser statsrådet att vidta för att förhindra rovdrift på utländsk arbetskraft i Sverige?"

Johan Andersson förväntar sig svar från ministern inom någon vecka.

- Om jag bara får floskelsvar så kommer jag inte att ge mig. I så fall går jag vidare med en interpellation, för då tas den upp till debatt i riksdagen, säger han.

Växande inkomskälla

På måndagskvällen handlade SVT:s program Agenda om hur arbetare från länder utanför Europa lockas till Sverige.

Här tvingas de jobba som diskare, städare eller bärplockare för usla löner och ibland inte har någonstans att bo.

Som Corren har beskrivit är människohandel i arbetskraftsyfte en växande inkomstkälla för kriminella, både enskilda och ligor.

Nätverken förgrenar sig över Europa och resten av världen.

Sex månader

Då personer från fattigare östeuropeiska länder, som István och Simeon från Rumänien och Bulgarien, lockas till Sverige och utnyttjas är det ännu lättare för människohandlarna att undgå upptäckt: Personer från EU-länder har rätt att vistas här i sex månader och även arbeta utan att polisen kan ifrågasätta deras närvaro.

- Jag vill se ett helhetsgrepp om situationen för utländsk arbetskraft i Sverige och göra en översyn av vad som pågår, säger Johan Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!