Maya Roel, som skrivit ett Linköpingsförslag, semestrade nyligen på Öland med sin åttaåriga dotter. Vid badplatsen på väg till toaletterna stod en multiträningsställning i stål. Varje gång de gick förbi gav de sig på några muskelgrupper.
– Jag fick träningsvärk av det lilla. Tänk då att ha några såna ställningar utspridda i stan, då skulle i alla fall jag röra mig lite mer, säger Maya Roel.
Det verkar det vara fler än Maya som skulle. Förslaget som kom in till kommunen den 12 juli har redan fått fler än de 100 ja-röster som behövs för att ärendet förs vidare till ansvarig förvaltning.
– Jag tror att kommunen tycker att vi redan har många aktiviteter inne i stan, att ungdomar i till exempel Johannelund också ska ha något att göra, säger hon.
En relevant faktor när man bygger utomhusgym är just placeringen, förklarar Siri Lidman, vars C-uppsats på Lantbruksuniversitetet i Lund bar titeln "Vad gör ett utomhusgym mer eller mindre lyckat?".
– Tillgänglighet och central placering är viktigt, och Trädgårdsföreningen är väldigt centralt. Säkerhet är också en viktig faktor, vi vill ha upplysta platser, gärna med fri sikt. En ska känna sig säker att vistas där själv, säger Siri Lidman.
Eller med sin dotter, som i Mayas fall.
– Jag har försökt att få med henne till gymmet men det blir inget. Dessutom tycker jag det är lite otäckt när en inte ser henne plötsligt, då tänker man att hon lyfter något tungt som hon kan tappa. Men utomhus hängde hon i lika mycket som mig.
11 september är sista röstningsdag för förslaget på kommunens webbplats.