"Utbildningarnas marknadsvärde kan solkas"

Nästa vecka träffar ledningen för Linköpings universitet alla kårer och sektioner. Syftet: Att diskutera framtiden för studenternas herr- och damsittningar.

Prorektor. Roger Klinth, Linköpings universitet.

Prorektor. Roger Klinth, Linköpings universitet.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2017-12-10 05:30

Redaktionen har nyligen berättat om kritiken mot att herr- och damsittningarna har marknadsförts med filmer som för tankarna till striptease och sexistisk symbolik. Tidigare festdeltagare och studenter med insyn återgav berättelser om hur exempelvis manliga studenter väljs ut som servitörer på damsittningarna och att de sedan spexar genom att ta av sig en del av sina kläder. Festerna har kritiserats offentligt i olika medier, i omgångar under många år. Vi rapporterade om en fest med ungefär samma tema, redan 2003.

– Det hör inte hemma ens i närheten av ett universitet, sa universitetsdirektören Kent Waltersson till redaktionen nyligen. Waltersson noterade också att det finns en direkt koppling mellan universitetet, studentkåren, sektionerna och sektionernas festerier. Det är festerierna som arrangerar sittningarna.

På tisdag hålls ett möte med ordförandena i samtliga kårer och sektioner samt universitetets prorektor Roger Klinth. Meningen är att diskutera festerna. Men Klinth vill poängtera att det inte handlar om att peka ut någon.

– Nej, vi vill främst höra vad kårer och sektioner gör för att lösa det här. Från universitetets sida är vår bild klar om vad vi önskar. Festerna måste arrangeras på schyssta och lika villkor och ingen ska behöva må dåligt, eller känna sig utesluten, säger Roger Klinth.

Samtidigt är han kritisk mot utformningen av festerna:

– Jag har inte känt till det här, och då har jag själv studerat vid LiU. Men det kändes inte särskilt positivt. Den allmänna bilden är att sektionerna och LiU är en och samma organisation. För oss är det jätteviktigt för vårt varumärke eller rykte. Vi är beroende av att studenterna söker sig hit och känner sig välkomna. Det är därför vi för de här diskussionerna.

Han påpekar också att intresset borde vara lika stort för studenterna.

– Studenternas utbildningar har också ett marknadsvärde som kan solkas om det blir en diskussion kring att de här sakerna pågår på programmen. Det är inte bra för deras framtida yrkeskarriärer. Man kan tro att festerna pågår i det tysta, men så är det inte. Någonstans kan det ha effekter för en framtida arbetsmarknad. Det kommer vi att tala om på mötet.

Kan festerna fortsätta, tror du?

– Det är väldigt svårt att säga. Men i så fall behöver man fundera på formerna.

Är det rimligt att unversitetet går in på den här föreningsnivån.

– Det är deras privata tid. Men vi har ett väldigt starkt gemensamt intresse i detta. Vi måste slå vakt om vår gemensamma bild utåt, svarar Roger Klinth.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!