I slutet av mars i år avslog samhällsbyggnadsnämnden i Linköping mannens ansökan om ensamåkning i färdtjänstfordon – något han tidigare haft rätt till under flera års tid. Enligt nämnden har det inte framkommit tillräckliga medicinska skäl till att mannen inte skulle klara av att samåka med andra resenärer.
Mannens gode man valde att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten i Linköping. Mannen kan enligt ett läkarintyg bli mycket störd av andra resenärer och i okända och stressade situationer kan han bli "mycket utåtagerande och självdestruktiv". Hans reaktioner kan yttra sig i att han tar stryptag, håller fast en person eller sliter i hår. Medresenärer måste skyddas, menade den gode mannen i överklagandet. "Det är inte fråga om, utan när, något händer", uppgav den gode mannen i överklagandet.
Samhällsbyggnadsnämnden menade dock att mannens beteende utgör en risk för chaufförens arbetsmiljö. Nämnden ansåg därför att det inte var tillräckligt säkert med ensamåkning.
Förvaltningsrätten river nu i en färsk dom upp nämndens beslut. En förutsättning för att mannen ska kunna utnyttja sin rätt till färdtjänst är att han erbjuds ensamåkning. Domstolen skriver i domen att det ankommer på nämnden att avgöra om tillståndet till ensamåkning ska förenas med ytterligare villkor.