Utan säkerhetslina 20 meter över marken

Här skottas Saab Arena ren från snö på taket. 20 meter från marken, utan säkerhetslinor.

Utan lina. Taket på Saab Arena skottades utan säkerhetsutrustning.

Utan lina. Taket på Saab Arena skottades utan säkerhetsutrustning.

Foto: Peter Jigerström

LINKÖPING2015-02-10 17:30

En gäst på Rejmes restaurang mittemot arenan ringde Corren och slog larm om den till synes livsfarliga aktiviteten.

När vi åker dit för att fotografera ser vi några personer som med snöslädar skottar snön ut över kanten. Ner till asfalten är det drygt 20 meter. De har inga arbetskläder utan sina vanliga, privata. Någon har en blå huvtröja, en annan rosa fingervantar. Framför allt har de ingen säkerhetsutrustning.

Saab Arena ägs av kommunala Lejonfastigheter, men det är företaget Dalkia som har hand om fastighetsskötseln.

– Men snöskottningen sköter inte vi, den har vi lagt ut på en underentreprenör. Det var Ramirent som skottade, säger Dalkias regionchef Carl Norelid.

Ramirents arbetsledare Bobil Brahim berättar att han hyrde in ett tiotal personer från ett bemanningsföretag för att fixa skottningen.

– Jag delade ut selar och linor och instruerade alla hur de ska användas. Jag kontrollerade också att de användes. Men jag kunde inte kontrollera hela tiden och när de här bilderna togs har de uppenbarligen inte använts, säger han.

Bobil Brahim visar oss runt uppe på taket. Härifrån ser det inte lika farligt ut som när man tittar nerifrån marken. Det går nämligen en sarg längs kanten, 30 centimeter hög och 1,5 meter bred.

– Jag instruerade att ingen fick gå upp på sargen utan att alltid stå innanför den och skjuta ut snön med släden, säger Bobil.

På ett platt tak får man arbeta utan säkerhetslina om man aldrig behöver gå närmare än två meter från kanten.

– Men i det här fallet är det solklart att man måste arbeta med lina. Sargen räcker inte som skydd, säger Mona Esping, arbetsmiljöinspektör i Linköping.

Ansvarsfrågan är däremot inte lika enkel att slå fast. Ramirent och bemanningsfirman kan ha ett delat arbetsgivaransvar för att säkerhetsreglerna skulle följas.

– Arbetsgivaransvaret är stort, men man har också ett ansvar som arbetstagare att använda den skyddsutrustning man tilldelats,säger Mona Esping.

Mona Esping berättar att det statistiskt inträffar fler incidenter när bemanningsfirmor är inblandade.

– Kunskap är A och O vid riskfyllda jobb. Erfarenheten och kunskapen är oftast inte lika stor hos inhyrd personal.

När vi pratar med Mona Esping har snöskottarna lämnat taket, annars hade hon åkt dit direkt för att göra en inspektion.

– Det här handlar om fara för liv och det är sådant som vi prioriterar.

Arbetsmiljöverkets sektionschef Per Johansson berättar att man utfärdar ett omedelbart förbud att fortsätta arbetet, om någon skottar på tak utan säkerhetsutrustning.

– Dessutom kan vi numera utfärda en sanktionsavgift direkt, en sorts böter. Förut behövde vi lämna över till åklagare, men reglerna ändrades vid årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!