US vill kameraövervaka p-plats

Region Östergötland vill sätta upp kameror runt parkeringen vid US:s södra entré. Syftet är att förebygga smitningar och skadegörelse. Det kan väga tyngre än den enskildes integritet, menar länsstyrelsen.

Linköping2016-05-05 21:00

Ansökan omfattar totalt tio kameror runt den södra parkeringen. Bilderna ska sparas i 30 dagar, men något ljud kommer varken tas upp eller lagras.

– Det handlar framförallt om att kunna kontrollera parkeringssystemet. Vi har redan bommarna på plats, men inga kameror, säger Henrik Petersson, fastighetsförvaltare på Region Östergötland.

1 500 platser

Det är främst parkeringsbommar och betalningsautomater som kommer att övervakas. Parkeringen vid sjukhusets södra entré rymmer nästan 1 500 platser och man har tidigare haft problem med bland annat skadegörelse.

– Vi har haft incidenter där olika pelare och bommar blivit påkörda. Vi hoppas kunna förebygga detta och andra olyckor med kameraövervakningen, förklarar Henrik Petersson.

Senare i vår

Länsstyrelsen väntar nu på ett yttrande från kommunen innan något beslut om övervakningstillståndet kan tas.

– Vi har inte gjort någon bedömning i ansökan än och ett beslut kommer inte tas förrän efter maj, säger Malin Reinhold, länsjurist på länsstyrelsen.

Dyrare

Kommunstyrelsen ställer sig positivt till ansökan och menar att alternativa åtgärder för att förhindra brott kan bli dyrare i längden. En ökad säkerhet för både besökare och personal väger tyngre än att värna den enskildes integritet. Det är något som länsstyrelsen också tar hänsyn till vid bedömning av övervakningstillstånd.

– Vi gör alltid en avvägning mellan övervakningsintresset och integritetsintresset, säger Malin Reinhold.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!